Spavanje i učenje stranih jezika

Novo istraživanje bavi se pitanjem ‒ da li se vreme provedeno u snu može koristiti produktivnije, npr. za učenje novog jezika?

Do sada su istraživanja o snu bila usredsređena na stabilizovanje i jačanje sećanja koja su nastala tokom prethodne budnosti. Međutim, učenje tokom spavanja je retko ispitivano. Postoje značajni dokazi da se informacije naučene u budnom stanju ponavljaju u glavnim crtama, što jača još uvek krhke tragove memorije i ugrađuje novostečene podatke u već postojeće skladište znanja.Ako ponavljanje tokom spavanja poboljšava čuvanje informacija koje se nauče u budnom stanju, onda bi početna obrada novih informacija takođe trebalo da bude izvodljiva tokom sna, urezujući trag pamćenja koji traje i u stanju budnosti. Ovu pojavu istraživali su Katarina Henke, Mark Zist i Simon Ruh iz Instituta za psihologiju u Bernu. Ovi istraživači su sada prvi put pokazali da se i tokom dremanja u toku dana nove strane reči i njihov prevod mogu povezati s asocijacijama pohranjenim u budnom stanju. Nakon buđenja, učesnici su mogli da reaktiviraju ove veze formirane u snu da bi pristupili značenju novonaučenih stranih reči.

Hipokampus, neuronska struktura u slepoočnom delu mozga neophodna za asocijativno učenje u budnom stanju, takođe je podržavao pronalaženje asocijacija formiranih u snu. Rezultati ovog eksperimenta objavljeni su u naučnom časopisu Current Biology. Istraživanje je izvedeno u okviru naučnog projekta „Dekodiranje sna". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво