Читај ми!

Да ли је домаћа супа од костију заиста суперхрана, нарочито добра за зглобове и хрскавицу

Супа или чорба од костију, некада скромно јело домаће кухиње, последњих година све је популарнији оброк, док ово јело неке познате личности промовишу као – суперхрану.

Да ли је домаћа супа од костију заиста суперхрана, нарочито добра за зглобове и хрскавицу Да ли је домаћа супа од костију заиста суперхрана, нарочито добра за зглобове и хрскавицу

Звезде попут Салме Хајек и Гвинет Палтроу наводе да су чорбе и супе са костима одличне за лепоту и здравље. Али, супа од костију није никакво посебно ово откриће. Постојала је као оброк чак и у праисторијској кухињи, користи се у традиционалној кинеској медицини, и и као састојак народних лекова широм света.

Свакако је богата хранљивим материјама, прави се крчкањем животињских костију и везивног ткива, попут хрскавице током 12 до 48 сати. Такав спори, дуги процес кувања екстрахује хранљиве материје попут колагена, аминокиселина и минерала у воду, односно супу. Резултат је богата, укусна чорба или супа, која се може јести као посебан оброк, или се користити као база са преливе и сосове.

Иако је куповна супа из кесице практична ствар, домаће верзије нуде бољу контролу над састојцима и често већу хранљиву вредност.

Типични састојци поред костију (од пилетине, говедине или рибе), укључују воду, сирће (које помаже за екстракцију минерала) и разно зачинско биље и поврће за бољи укус.

Благодети за кожу

Домаћа супа од костију, због високог садржаја колагена – протеина који формира везивно ткиво у кожи, хрскавици, тетивама и костима, подстиче флексибилност зглобова и смањује знаке старења коже.

Неке студије показују да хидролизовани колаген (разграђени облик који се лакше апсорбује) може побољшати еластичност и хидратацију коже и смањити боре. Друга истраживања сугеришу да може ублажити болове и укоченост у зглобовима, посебно код људи са остеоартритисом.

Међутим, већина тих студија фокусира се на суплементе колагена и, иако се често рекламира као суперхрана богата колагеном, истраживања показују да коштани бујони не садрже довољно колагена да би се подударили са ефектима примећеним у клиничким студијама о суплементима.

„Уместо тога, уравнотежена исхрана богата протеинима, витамином Ц и здравим мастима је поузданије повезана са производњом колагена“, опрезна је Дајпа Кемдар, виши предавач фармацеутске праксе, Универзитета Кингстон.

Доста тврдњи, мало доказа

Коштани бујон је извор аминокиселина као што су глутамин, глицин и аргинин за које се сматра да подржавају интегритет цревне слузокоже и имунолошку функцију.

Глутамин посебно може помоћи у поправљању цревног зида и спречавању „пропусног црева“ – стања у којем токсини и бактерије пролазе кроз ослабљену цревну баријеру, потенцијално изазивајући упалу.

Неки научници чак сугеришу везе између здравља црева и стања као што су аутизам, депресија и шизофренија – иако је то и даље недовољно истражена област.

Коштани бујон има мало калорија, али је богат протеинима, што га чини заситним и потенцијално корисним за контролу телесне тежине.

Такође је хидрирајући, обезбеђује електролите, укључујући натријум, калијум и магнезијум, који су посебно корисни током болести или опоравка.

Неки докази и анализе подржавају идеју да хранљиве материје у супи од косију, посебно аминокиселине, могу смањити упале и појачати имунитет.

„Генерално, постоје ограничена истраживања на људима о директним користима од супе од костију. Међутим, постоје потенцијални ризици које треба размотрити пре него што је додате у своју исхрану“, изјавила је Кемдарова и навела неке од могућих проблема, међу којима су опасни метали.

Тешки метали

Пошто животињске кости могу акумулирати тешке метале попут олова, њихово дуго кување на лаганој ватри може довести до тога да се ови метали нађу у чорби. Иако студије о овоме нуде различите одговоре, ризик може зависити од извора и квалитета коришћених костију.

Конзумирање супе са високим нивоом тешких метала може представљати здравствене ризике, укључујући мање тегобе попут главобоље, повраћања и умора. Али, што је још опасније, тешки метали такође могу дугорочно изазвати оштећење бројних органа.

Постоје и „готове супе од костију са колагеном“ које се могу купити у радњама здраве хране, и брже се припремају од класичне домаће.

„Многе такве супе или чорбе купљене у продавници садрже висок ниво натријума, што може подићи крвни притисак и оптеретити срце и бубреге. Проверите етикете или боље направите домаћи оброк, да бисте контролисали садржај соли“, рекла је Дајпа Кемдар.

Такође, глутамат. Аминокиселина коју овакве супе садрже, код неких људи може изазвати анксиозност, немир или главобоље, мада су докази за то углавном недовољно поткрепљени.

Водите рачуна о чувању супе са костима

Неправилно складиштење или припрема коштане чорбе може довести до бактеријске контаминације, што може изазвати цревне инфекције, повраћање и дијареју. Увек одмах ставите чорбу у фрижидер или замрзните, а затим је добро загрејте пре конзумирања.

Супа од костију може бити хранљив, укусан додатак вашој исхрани, посебно када се прави код куће од висококвалитетних састојака. Хидрира организам, пуна је протеина и укусна је, али, како наводи предавач Дајпа Кемдар, није чудотворни лек, а здравствене користи могу бити скромније него што се о томе у јавности све више потенцира.

Она додаје да, ако желите да повећате унос колагена, најбоља опција јесте здрава, уравнотежена исхрана: „Фокусирајте се на конзумирање пуно протеина, интегралних житарица, воћа и поврћа – све то обезбеђује хранљиве материје које су вашем телу потребне за природну производњу колагена“.

Поред онога што је на вашем тањиру, здраве животне навике такође играју кључну улогу. Дајте приоритет квалитетном сну (седам до девет сати ноћу), управљајте стресом, избегавајте пушење и штитите кожу кремом за сунчање.

„Иако супа од костију може понудити одређене користи, научни докази који подржавају њену улогу у производњи колагена су и даље ограничени. Сматрајте је хранљивим додатком здравом начину живота, а не леком за све“, закључила је Дајпа Кемдар, виши предавач фармацеутске праксе, Универзитета Кингстон.

понедељак, 12. мај 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом