U Pančevu postavljena biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem

U Narodnoj bašti u Pančevu postavljena je biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem. Reč je o autentičnom komadu gradskog mobilijara koji je istovremeno biblioteka (s knjigama i časopisima) i punjač za mobilne telefone i druge elektronske uređaje.

Osnovna ideja je da knjige i časopisi u toj biblioteci budu dostupni svima koji vole da čitaju i razmenjuju knjige. Projekat na inovativan način afirmiše čitanje, radi na ekološkom opismenjavanju, a ujedno promoviše i upotrebu solarne energije.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i mlade Grada Pančeva, rekao je da je Grad podržao realizaciju projekta pre svega jer je jedinstven u zemlji, ali i regionu. „Reč je o konceptu otvorene biblioteke gde građani koji dolaze u Narodnu baštu mogu da uzmu knjigu, da je čitaju dok su u kafeu ili dok se šetaju po parku. Ako im se dopadne knjiga, mogu i da je odnesu kući, a neki naredni put mogu da donesu neku drugu, svoju knjigu, i da je ostave u biblioteci da je neko drugi čita", objasnio je.

Rotar je istakao da je sve autentično: koncept, oblik, forma, solarni panel neuobičajenog oblika, a da su građanima dostupni bežični internet, priključci za punjenje mobilnih telefona, rasveta tokom večeri i noći...
U pitanju je i jedinstvena skulptura koja ima umetničku vrednost.

Luka Mladenović, mladi arhitekta i direktor Arhitektonskog biroa „Dominante" iz Beograda koji je dizajnirao i projektovao izgled nove biblioteke, naglasio je da je važno da se mladi ljudi sa svežom energijom i svežim idejama uključuju u tako značajne projekte i da dobijaju priliku da svoj talenat pretvore u kvalitetne radove.

Moderna skulptura u prirodnom ambijentu 

„Pri izradi me je posebno vodio koncept parka-skulpture", rekao je Mladenović i objasnio da se u parkovima velikih evropskih gradova postavljaju skulpture koje doprinose ambijentu.
On je dodao da je u procesu projektovanja biblioteke prošao kroz više različitih varijanti same forme: „Zahtevna su bila vrata od pleksiglasa koja štite biblioteku. Ona je sada potpuno izolovana od svih atmosferskih uticaja i potpuno je hermetički zatvorena. Dosta diskusije je bilo o izboru boje, ali smo odlučili na kraju da bude plava jer je to boja neba i boja beskraja i pomislio sam kako beskrajno ljudsko znanje koje je zapisano u knjigama zaslužuje da ima boju beskraja", objasnio je Luka Mladenović, inače član Mense i stipendista Fonda za mlade talente.

Biblioteku je izradio Lazar Jošanov, zamenik direktora Projekta „Petro solar" iz Novog Sada i autor serije proizvoda baziranih na praktičnoj upotrebi solarne energije. On je naglasio da je bilo izuzetno izazovno napraviti je pre svega zbog same forme: „S obzirom na to da se objekat nalazi u parku, korišćeni su materijali koji ne emituju nikakve štetne sastojke u životnu sredinu, koji su bezbedni za ljudsku upotrebu i za decu. Ovaj solarni sistem je jedinstven po tome što pruža takvu bezbednost i što dozvoljava da ga postavimo gde hoćemo bez upotrebe klasične električne energije".

On je dodao da je posebno interesantno da zbog oblika, dizajna i dimenzija pri izradi nisu mogli da koriste klasične solarne ploče. Ceo sistem može da radi duže od deset dana po mraku bez ikakve dopune, objasnio je Jošanov.

Pančevo je prvi grad u Srbiji koji je na inovativan način pristupio afirmaciji čitanja i ekološkog opismenjavanja sa estetski prihvatljivim komadom gradskog mobilijara koji će se zbog solarnih panela i uređaja za dopunu mobilnih telefona pretvoriti, između ostalog, i u mesto okupljanja mladih, ali i drugih građana, koji bi se ‒ dok pune mobilne telefone i druge uređaje ‒ našli pred bogatom ponudom knjiga i časopisa raznovrsnih žanrova.

Projekat „Biblioteka na otvorenom sa solarnim napajanjem" je sufinansiran na konkursu Grada Pančeva za podršku projektima u oblasti omladinskog sektora u 2018. godini. Realizator projekta je Centar za informisanje, obrazovanje i preduzetništvo „Oblak" iz Pančeva, a sama biblioteka će biti poklonjena JKP Zelenilu na dalje upravljanje. Realizaciju projekta podržali su Grad Pančevo, Gradska biblioteka Pančevo, Narodni muzej Pančevo, Turistička organizacija Pančevo i JKP Zelenilo Pančevo.

Prve knjige i časopise za ovu biblioteku donirali su Gradska biblioteka Pančevo, književnici Nemanja Rotar i Gordana Vlajić i Građanska inicijativa „Beogradski čitač".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво