Efikasniji programi lečenja tuberkuloze

Svetska zdravstvena organizacija objavila je nove preporuke po kojima je tretman obolelih od tuberkuloze otporne na postojeće lekove smanjen sa 18‒24 meseca na dvanaest meseci.

Ефикаснији програми лечења туберкулозе Ефикаснији програми лечења туберкулозе

Cilj ove preporuke je da se ubrza otkrivanje i unapredi lečenje ove teške bolesti korišćenjem bržih testova za dijagnostiku i kraćeg, jeftinijeg režima lečenja. Sa troškovima koji su manji od hiljadu dolara po pacijentu, novi način lečenja smanjuje troškove za polovinu i može potencijalno da smanji smrtnost među pacijentima zahvaljujući efikasnijoj terapiji.

Doktor Mario Raviljone, direktor Programa za tuberkulozu Svetske zdravstvene organizacije, rekao je da je ovo „veliki korak u borbi protiv ovog oblika tuberkuloze, od kog danas boluje pola miliona ljudi". On je istakao da će „stotine hiljada pacijenata imati koristi od ove preporuke".

Kraći tretman preporučen je za pacijente sa rezistentnim oblikom tuberkuloze kod kojih se ne javljaju komplikacije ‒ na primer, u slučaju kad infekcija nije otporna na većinu lekova koji se koriste u lečenju, koji su poznati kao „lekovi druge generacije". Takođe se preporučuje za osobe koje još nisu dobijale lekove druge generacije.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da tradicionalni način lečenja dovodi do niskog procenta izlečenja - 50% na svetskom nivou. To je većinom zbog toga što je pacijentima teško da uzimaju lekove druge generacije (koji su, uzgred, prilično toksični) duži vremenski period. Pacijenti obično prekidaju tretman.

Nove preporuke za kraće lečenje baziraju se na istraživanjima u kojima je učestvovalo 1200 pacijenata iz deset zemalja koji su imali blaži oblik rezistentne tuberkuloze - one kod koje nisu nastupile komplikacije.

Rezistencija na lekove kojima se leči tuberkuloza postoji u većini zemalja. Rezistentna tuberkuloza prenosi se kao i ona koja se uspešno leči postojećim lekovima. Podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine kažu da 5% svih slučajeva tuberkuloze pripada rezistentnom obliku, što na godišnjem nivou znači 480.000 obolelih i 190.000 smrtnih slučajeva svake godine.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво