Fosil očuvan kao Pompeja

Fuxianhuia protensa – pola milijarde godina stari beskičmenjak „očuvan kao Pompeja”, prikazuje prvi kardiovaskularni sistem.

Međunarodni tim istraživača iz SAD, Kine i Velike Britanije otkrio je nedavno najraniji poznati kardiovaskularni sistem, prvi koji jasno prikazuje sofisticirani kompletan sistem sa srcem i krvnim sudovima u fosilizoavnim ostacima izumrlog morskog stvorenja koje je živelo pre pola milijarde godina.

Oktriće da su prastare životinje nalik škampima imale „moderna" srca i krvne sudove baca novu svetlost na evoluciju organizacije tela u životinjskom carstvu i pokazuje da su čak i nastarija stvorenja imala unutrašnji sistem koji veoma nalikuje na one koji se nalaze kod modernih potomaka.

„Ovo je prvi očuvani vaskularni sistem koji nam je poznat", rekao je profesor Nikolas Štrausfeld sa Odeljenja za nauronauke Univerziteta Arizona, jedan od autora studije objavljene u časopisu Nature Communcations. U prošlosti, Štrausfeld je pomogao u identifikaciji najstarijeg poznatog fosilizovanog mozga u drugačijem uzorku iste fosilne vrste.

Pronašao ga je koautor studije Peijun Cong. Pripada vrsti Fuxianhuia protensa, izumrloj liniji antropoda sa kombinacijom napredne unutrašnje anatomije i primitivnim planom tela.

„Fuxianhuia ima relativno mnogo, ali svega nekoliko uzoraka pruža dokaze o nekim sitnim delovima mogućeg organskog sistema, o kompletnom organskom sistemu da sada nije bilo govora.

Životinja izgleda jednostavno, ali njena unutrašnja organizacija je prilično bogata. Recimo mozak prima mnoge arterije, što je forma koja je veoma slična modernim ljuskarima. U stvari, vaskularni sistem Fuxianhuia je mnogo složeniji od modernih rakova, kao da predstavlja osnovnu formu iz koje su druge evoluirale", kaže Štrausfeld.

Pored toga što su izuzetno očuvani i srce i krvni sudovi, iscrtani kao tragovi ugljenika ugrađenog u okolne mineralizovane ostatke fosila, on takođe ukazuje na oči, antene i spoljnu morfologiju životinje.

"Ovo je još jedan izvanredan primer očuvanog organskog sitema za koji niko ne bi verovao da može da bude fosilizovan", ističe Štrausfeld.

Ove arterije su bile sastavljenje od ugljenikom bogatih depozita i predstavljale su dugačke kanale, koji su, pretpostavlja se, dovodile krv u udove i druge organe.

„Zbog dobro snabdevenih krvnih sudova u mozgu organizma možemo da pretpostavimo da je ovo bila veoma aktivna životinja sposobna da napravi mnoge različite izbore u ponašanju", rekao je Štrausfeld.

Istraživači mogu samo da nagađaju o tome zašto su hemijske reakcije koje su se desile u procesu fosilizacije omogućile ovu neobičnu i retku vrstu prezervacije, i zašto su samo odabrana tkiva očuvana u nekolicini retkih i različitih uzoraka.

U vreme kada je Fuxianhuia puzala na dnu mora ili plivala kroz vodu, život još uvek nije osvojio kopno.

„Sigurno su se dešavale užasne peščane oluje, verovatno nije bilo nikakvih biljaka koje su mogle da zadrže zemlju. Staništa ovih stvorenja sigurno su bila preplavljena masivnim olujnim padavinama", kaže Štrausfeld.

Cunamiji su takođe mogli da budu uzrok izuzetne prezervacije. Moguće je da je samo jedan od hiljadu fosila imao tako dobro očuvan organski sistem.

„Pretpostavka je da su uslovi morali da budu oni pravi. Mi verujemo da su ove životinje očuvane zbog toga što su bile brzo zakopane pod depozitima finog zrna tokom neke vrste katastrofičnog događaja, i posle toga su očuvane pomoću određenih hemikalija u vodi tokom njihovog izravnjavanja. To je verzija Pompeje kod beskičmenjaka", kaže Štrausfeld.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво