Gelp, sličice koje govore više od reči

Kada su upisali Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ obrazovni profil Elektrotehničar računara - Slaviša Blešić, Nikola Zdraveski, Ivan Cumpf i Bogdan Todić, nisu ni pomišljali da će se baviti psihologijom i pedagogijom. Svet računara i programiranja dobio je posebnu dimenziju kada je na inicijativu profesorke Jasne Ristić, u saradnji sa Sanjom Denić, defektologom OŠ „Miodrag Matić“ iz Beograda, započet rad na stvaranju aplikacije za komunikaciju koju su nazvali GELP.

GELP je android aplikacija koja je namenjena pre svega osobama sa nemogućnošću verbalnog izražavanja. Ona omogućava izražavanje mišljenja, stavova i potreba i to na veoma lak i jednostavan način – izborom sličice sa prethodno snimljenom audio porukom.

Prilikom preuzimanja, aplikacija je prazna. Unos kartica se vrši jednostavnim kretanjem kroz podešavanja aplikacije na vrhu ekrana. Svaka kartica sadrži sliku, tekstualnu poruku i audio poruku.

Roditelj ili stručnjak koji radi sa detetom pravi kartice kojima ono izražava svoje mišljenje, stavove, potrebe ili želje. Dete pritiskom na određenu karticu aktivira poruku i na taj način odgovara na poruku, traži nešto... Sličica omogućava detetu da na osnovu konkretne slike kaže šta želi.

Aplikacija ima dve ikone za brze odgovore – smajlija za „Da“ i tužno lice za „Ne“. Tako dete može brzo da odgovori na kratka i jednostavna pitanja.

GELP aplikacija je na srpskom jeziku. Odlikuje je jednostavnost korišćenja i interaktivnost. Može se koristiti kao sredstvo komunikacije, rehabilitacije i kao didaktičko sredstvo u savladavanju gradiva kod dece sa komunikacijskim problemima i smetnjama u razvoju.

Istraživačka avantura

Ova aplikacija predstavlja proizvod dobre saradnje i multidisciplinarnog povezivanja znanja, iskustva i prakse defektologa Sanje Denić sa znanjem učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

Za učenike, rad na ovoj aplikaciju predstavljao je pravi izazov i istraživačku avanturu. Rad je zahtevao proširivanje stručnog znanja i traganje za informacijama van školskih udžbenika ali za Slavišu, Nikolu, Ivana i Bogdana, to je bio teren na kojem su se lako snalazili.

Ono što je za njih bila velika nepoznanica, jeste oblast koja je zahtevala izlazak iz okvira škole i upoznavanje sa osobenostima sveta dece koja imaju teškoće u verbalnoj komunikaciji ili čak potpunu nemogućnost verbalne komunikacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво