Читај ми!

Kako tehnologija virtuelne realnosti pomaže lekarima u Srbiji

Tim lekara Kliničko-bolničkog centra "Dragiša Mišović", već dve godine, u svakodnevnoj praksi koristi Hololens tehnologiju virtuelne realnosti. Ova tehnologija lekarima omogućava da unaprede uspešnost operacije. Koristi se i za obuku studenata medicine. Očekuje se da Hololens dobiju i klinički centri širom Srbije.

„Na dobre stvari čovek se lako navikne“, tako prof. dr Predrag Stevanović počinje razgovor, sumirajući prve dve godine korišćenja virtuelne hologramske tehnologije - Hololens u Srbiji.

Zahvaljujući njoj, naši lekari tokom operacije mogu biti u direktnom kontaktu sa kolegama iz drugih zemalja koji ispred sebe imaju anatomsku sliku pacijenata.

„Mi možemo da unesemo snimak magnetne rezonance skenera u ovaj uređaj. Onda on modeluje taj snimak, mi ga dobijamo u trodimenzijalnoj varijanti, u virtuelnom obliku. Možemo sve vreme da ga vidimo ispred sebe i da se mnogo bolje orijentišemo kada radimo neku intervenciju na pacijentu“, objašnjava dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC „Dragiša Mišović“.

Trenutno se Hololens koristi tokom planiranja određenih intervencija, ili kako bi se pacijentima detaljno objasnio način izvođenja zahvata. Dragocena je i njegova primena u nastavi sa studentima medicine.

„Danas se inače sve više ide na simulaciono učenje, a ne da vi dođete pred pacijenta i da prvi put probate nešto na pacijentu. Ne možete očekivati da svi vide npr. infarkt miokarda kada se desi u nekoj bolnici, jer su svi oni po različitim bolnicama. Ali mi smo sada u mogućnosti da u simulacionom centru sa njima praktično hologramski prikažemo kako izgledaju takvi pacijenti, da o tome diskutujemo, da vežbamo protokole lečenja“, ističe Stevanović.

Hololens tehnologija dokazala se i tokom pandemije koronavirusa, kada je 60 odsto smanjeno prisustvo lekara u crvenim zonama.

Nakon potpisivanja sporazuma između Ministarstva zdravlja i kompanije „Majkrosoft“, očekuje se da ovu tehnologiju dobiju i klinički centri širom zemlje.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво