Читај ми!

Холограмске наочаре – нове технологије у црвеној зони

У Клиничко-болничком црнтру „Др Драгиша Мишовић“ лекари још од априла имају прилику да користе холограмске наочаре помоћу којих је могуће прегледати пацијента на даљину. Нису претерано скупе, штите лекаре, али у Србији их има само седам. Гост Београдске хронике, професор др Предрага Стевановића објашњава предности ове савремене технологије.

Холограмске наочаре су уређај заснован на иновативним технологијама и вештачкој интелигенцији која мапира простор у коме се налази особа која носи наочаре и памти односе у том простору. Поред тога пројектује холограмске снимке који су у међувремену унети у сам уређај, објашњава професор др Предраг Стевановић. 

„Ми смо у априлу месецу дошли на идеју да их користимо у ковид зони, да би смо смањили време боравка лекара у овој зони“, додаје саговорник Ане Манојловић.

Када се ставе ове наочаре види се све што се иначе види, али поред тога лекар испред себе види холограме, различите слике у три димензије, а то су у болници углавном снимци рендгена, скенера и слично.

Пошто уређај користи вештачку интелигенцију, он памти и препознаје када лекар поново дође у посету одређеном пацијенту и пројектује упамћене холограмске приказе. А све оно што лекар који носи наочаре разговара са пацијентом могу да прате и његове колеге који се не налазе у просторији.

„Ми смо управо ту предност искористили да не морају сви лекари да улазе у ковид зону, већ да уђе анестезиолог, а ми ван ковид зоне дискутујемо о пацијентима са њим и одлучујемо у којем правцу ће ићи терапија. Тако скраћујемо време боравка лекара у ковид зони, а с друге стране, доносимо квалитетније одлуке, јер више нас дискутује о истом проблему“, наглашава професор Стевановић. 

Могуће је комуницирати и са колегама који нису у истој болници, чак ни у истој земљи. 

„Ковид је поред негативних страна које је донео, направио и невероватан замах науке у свим дисциплинама. Рецимо, Џенерал електрик је пласирао у великом броју болница у Америци се користи телеметрија. Уређај који на дристанцу шаље бројне параметре које мери на пацијенту“, додаје др Стевановић.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво