Smrtna kazna izrečena preko „Zuma“

„Zum“ je tokom pandemije koronavirusa postao nezamenjivo digitalno oruđe za različite namene, od običnih ćaskanja do obavljanja poslovnih sastanaka. U Singapuru je preko popularne čet aplikacije izrečena i smrtna kazna.

Singapurski vrhovni sud osudio je na smrt čoveka preko video-četa na Zumu, prenosi Gardijan. Grupe za zaštitu ljudskih prava protestvovale su ne samo zato što Singapur praktikuje smrtnu kaznu za slučajeve trgovine drogom, već i zbog načina na koji je proglašavanje sprovedeno i optuženi nije bio ni lično prisutan kada mu je kazna izrečena.

Punitan Genasan, 37-godišnji malezijski državljanin, osuđen je na smrt vešanjem zato što je, navodno, bio posrednik u upoznavanju dva druga trgovca drogom 2011. godine. Genasan je izručen Singapuru 2016. godine po optužbama da je učestvovao u trgovini drogom i pomogao da se ugovori prodaja oko 30 grama heroina.

Genasan se izjasnio nevinim na optužbe.

Singapur, grad-država od pet miliona ljudi, ima nultu toleranciju za trgovce drogom i jedna je od retkih bogatih država u kojima sudski sistem i dalje izriče smrtne kazne.

Singapur je prošle godine izvršio četiri, a 2018. 13 smrtnih kazni, navodi Amnesti internešenal.

Iako je presuda izrečena putem aplikacije Zum, još nije poznato da li izricanje smrtne kazne krši pravila korišćenja aplikacije.

Osim toga, grupe za zaštitu ljudskih prava ističu da je takva praksa posebno nehumana.

„Smrtna kazna je inherentno okrutna, a korišćenje tehnologije poput Zuma u izricanju presude je čini još nehumanijom. Šokantno je da tužioci i sud ne vide da čovek kojem preti smrtna kazna nema barem pravo da bude lično prisutan da se suoči sa tužiocima", istakao je za portal Gizmodo Fil Robertson, zamenik direktora Hjuman rajts voča za Aziju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи