Čitaj mi!

Ansambl Narodnog pozorišta u 154. sezonu ulazi podmlađen

Petar Strugar, Nina Nešković i Vučić Perović novi su članovi Narodnog pozorišta, koje 1. oktobra otvara novu sezonu. Vršilac dužnosti Upravnika pozorišta, Svetislav Bule Goncić govori šta publiku očekuje u 154. sezoni nacionalnog teatra.

Prijem novih glumaca podrazumeva nastavljanje tradicije i sve ono što nacionalni teatar nosi sa sobom kao kulturno nasleđe, ali sa novim mladim ljudima kao nosiocima budućeg repertoara, navodi Svetislav Goncić, gost Beogradske hronike.

„To se tiče glumaca, ali ne samo glumaca, nego i revitalizacije celog ansambla, podrazumevajući i tehnički deo sektora. Mi smo primili dosta ljudi i u sektor tehnike, i fali nam još, ali to je proces koji ne može da se desi brzo“, napominje v.d. upravnika Narodnog pozorišta.

Nova sezona u nacionalnom teatru, 154. po redu počinje 1. oktobra dvema predstavama. Na Velikoj sceni biće izvedena opera Petra Konjovića Koštana, a na Sceni „Raša Plaović“ drama Đorđa Kostića, Uspavanka za Aleksiju Rajčić.

Međutim, sezona će 30. septembra na Velikoj sceni biti otvorena koncertom Dvorske muzike Srbije. Istorijski muzej Srbije, udruženje UNICA ART i Muzička produkcija RTS-a pripremili su ovaj koncert na kome učestvuju Narodni orkestar Radio-televizije Srbije pod upravom Vlade Panovića i KUD „Stanko Paunović" iz Pančeva. Kao vokalni solisti nastupaju Žarko Dančuo i Vesna Dimić.

„Već 8. oktobra imamo premijeru dramatizacije romana Deca, Milene Marković, za koji je dobila Ninovu nagradu. To je projekat Irene Popović u vidu jedne kamerne opere“, naglašava Goncić.

Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan platforma o saradnji između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta ozvaničena je 28.septembra potpisivanjem Protokola o saradnji u Vladi Republike Srbije.

Protokol o saradnji  potpisali su v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Goncić, Vaso Ristov direktor Nacionalne Opere i Baleta iz Skoplja i Abigaila Voština, direktorka Nacionalne Opere i Baleta iz Tirane, dok će direktorka Makedonskog Nacionalnog Teatra Simona Ugrinovska naknadno potpisati protokol.

Strateška kulturna saradnja Open Balkan Theatre/ Teatar Otvoreni Balkan je platforma koja će omogućiti snažnije povezivanje najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija ovih triju zemalja i biće važna  poruku svetu izvan ove regije o jedinstvenosti balkanske kulture.

„Formalno potpisivanje ugovora o zajedničkom radu i saradnji koji bi podrazumevao i razmenu umetnika, razmenu ideja, zajedničke predstave, zajedničke konkurse i još mnogo toga što u ovoj razmeni može da postoji“, zaključuje Goncić na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici.