Čitaj mi!

„Knjiga Sanjalica“ govori isključivo kroz sliku

Iako se u svetu za mališane objavljuju knjige bez reči, kod nas su one prava retkost. Nada Serafimović, ilustrator knjiga i časopisa za decu to naziva eksperimentom, ali se ipak prihvatila poduhvata i nastala je „Knjiga Sanjalica“. Originalne ilustracije izložene su u Ustanovi kulture „Parobrod“.

Knjiga Sanjalica bez reči govori o usamljenom dečaku koji živi u selu. Zapravo, on sanja devojčicu – svoju srodnu dušu, da bi je na kraju zaista i sreo. Dečakov san prikazan je samo u slikama iako je priča o njemu postojala i u tekstualnom obliku.

„Izbacila sam tekst kao izazov za oslikavanje vizuelnog narativa, zatim i shvatila koliko danas deci do osme godine, najkasnije devete, fali veština interpretacije. Verujem da je to osnov, kasnije, analitičkog i kritičnog mišljenja koje je potrebno, za bilo koje polje delovanja u kome će se ta deca školovati i odrastati“, smatra Nada Serafimović, autorka knjige.

Inspiraciju za Knjigu Sanjalicu, Nada Serafimović pronašla je u dnevnicima Karla Gustava Junga, ali i u sopstvenim snovima.

„Snovi su izuzetno važni za razvoj moždanih funkcija u toj dečjoj dobi. Izučavajući Junga tokom svih ovih godina sam shvatila koliko se kroz snove izlučuju toliko važni sadržaji, koliko se snovi ponavljaju kod dece poput dece koja sanjaju da lete, da trče kroz šumu. Snovi su izuzetno važan deo dečjeg odrastanja i htela sam kroz to da se deci približim“, dodaje autorka.

Knjigu je namenila deci od četvrte do devete godine i njihovim roditeljima, ali i ljubiteljima eksperimentalne knjige. Kaže da govor isključivo kroz sliku kao univerzalno sredstvo prenošenja informacije briše granice i jezičke barijere između starijih i mlađih, onih koji znaju srpski jezik ili su iz neke druge zemlje i drugog jezika.