Čitaj mi!

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka u Pozorištu „Pinokio“

U Pozorištu lutaka „Pinokio“ 29. novembra počinju 53. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije su republička manifestacija na kojoj učestvuju sva profesionalna lutkarska pozorišta Srbije – Pozorište lutaka Niš, Malo pozorište "Duško Radović", Pozorište za decu i mlade Kragujevac, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Dečje pozorište Subotica i Pozorište lutaka „Pinokio“.

Pored takmičarskog programa, biće i lutkarske radionice za decu, ali i za glumce koji imaju želju da usvoje nova znanja i veštine iz lutkarske umetnosti.

U okviru pratećeg programa ovog festivala biće priređena i promocija monografije „Pola veka igre“, koja će prikazati rad Pozorišta lutaka „Pinokio“ od osnivanja 1972. godine do danas. Poslednjeg dana, nakon dodele nagrada, u čast nagrađenih, predstavu će odigrati Dječje pozorište Republike Srpske.

Festival je takmičarskog karaktera. Stručni žiri dodeljuje – sedam glumačkih nagrada, nagradu za najbolju kreaaciju lutaka i scenografije, nagradu za najbolju muziku, nagradu za najbolju režiju i gran pri Festivala.

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije organizuju se u saradnji sa UNIMA centrom Srbije, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja.