Čitaj mi!

Izložba „Savremeno mađarsko staklo“ u Muzeju savremene umetnosti

Obeležavajući Međunarodnu godinu stakla, Muzej primenjene umetnosti je u saradnji sa fondacijom Bohuš-Lugoši iz Mađarske i Mađarskim kulturnim centrom iz Beograda, organizovao izložbu „Savremeno mađarsko staklo“ više od trideset autora.

Staklo je materijal koji je pun protivrečnosti. Lomljivo je pa ipak su arheolozi u Indiji, Koreji, Japanu iskopali predmete od stakla koji datiraju iz 2000. godine pre Hrista. Glatko je nežno, ali može da bude opasno sečivo. Zbog svoje transparentnosti staklo je kao materijal za izradu trodimenzionalne umetnosti izuzetno popularno.

Mađarskoj staklarstvo je dugogodišnja tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno i razvija u industriji i malim umetničkim studijima.

„Staklo je fleksibilan materijal, koji sjedinjuje stvaralačku misao, umetničku duhovnost i proces, odnosno njegovo oblikovanje. Ima mnogo lepih osobina, providno je, može da bude reflektivno, oblikovanjem može da dobije najrazličitije forme. Zbog tih osobina umetnik ima široku lepezu mogućnosti da se izrazi u staklu“, navodi Ester Bohuš, osnivač Fondacije Bohuš-Lugoši.

Na izložbi mogu se videti različite tehnike u obradi stakla od toplih do hladnih. Tu su duvani, brušeni, laminirani, lepljeni, peskirani radovi od stakla. Svi oni su umetnička dela, dodaje Bohuševa.

Izložba u Muzeju primenjene umetnosti donosi pregled savremenog staklarstva u Mađarskoj kroz upoređivanje različitih autorskih pristupa, metoda i stilova, s ciljem da se predstave nesagledive mogućnosti stakla kao materijala.

„Svi radovi su apstraktne forme, umetničke forme i jedan deo upotrebnih predmeta. Na izložbi je prikazana uglavnom novija produkcija, tri, četiri godine unazad, ali ima i radova autora koji su pioniri mađarskog staklarstva, poput Zoltana Bokuša i Marije Lugoši, i jednog rada iz 1937. godine koje je remek-delo art dekoa mađarskog staklarstva“, napominje Jelena Popović, kustos Muzeja primenjene umetnosti.

Obeležavanje Međunarodne godine stakla podstaklo je institucije i stručnjake da kroz umrežavanje i razmenu znanja interpretiraju i predstave različite kontekste stakla kao materijala.

Izložba savremenog mađarskog stakla predstavlja prvi korak u saradnji Muzeja primenjene umetnosti sa fondacijom Bohuš-Lugoši i Mađarskim kulturnim centrom u Srbiji, a otvorena je do 9. decembra.