Čitaj mi!

Veče poezije Kosovska zvona u Udruženju književnika

U Uruženju književnika priređeno je veče poezije "Kosovska zvona". Predstavljena je zbirka pesama psihijatra Snežane Kecojević Miljević na dijalektu Sirinićke Župe, naselja podno Šar planine koje je bilo metoh manastira Hilandara, prema povelji Svetog kralja Stefana Dušana.

Tako Snežana Kecojević Miljević potvrđuje pesmama sabranim u opusu "Kosovska zvona" da u njenom biću isijava ono Andrićevsko da je svako dužan svome zavičaju. Pesnikanja je to iskazala stihovima kojima je privukla pažnju ljubitelja poezije.

„Izuzetno zadovoljstvo da čitam pesme ne zato što mi se dopadaju već zato što je ona jedan izgrađeni pesnik. Plemenite duše. Izgrađeno pesništvo se nekako sastoji u zvuku, muzikalnosti. Fenomenalnom etničkom tkanju u tim pesmama, koje nas obuzmu. Čita se u dahu, kao što je ona verujem i pisala u dahu", rekla je Dr Vida Rakić Glišić, recezent.

Autorka je rođena u Prištini, voli i nosi sva buđenja i rađanja Metohije i Kosova, posebno onih istrajnih sunarodnika koji i danas život veličaju na tom prostoru balkanske vetrometine.

„Snežana peva plemenitim glasom i svečanim ritmom. Prestvara i oživljava glas svojih predaka. Sve dok opominjuće cvetaju -crveni božuri, kosovska zvona svetih hramova iz najveće dubine zvone nebu i celom ljudskom rodu", istakla je Dušica Lečić Toševski, akademik.

Ponosna je na svoju Sirinićku Župu, na padine snegom ovenčane Šar planine, kosovsko-metohijsku tradiciju i običaje.

„Mnogo toga je ličnog ali isto tako i glas onih koji tamo dišu i tamo žive. Zapravo mislim da su ovi stihovi zapravo spoj odnosno mesto susretanja.Tačka podsečanja na tu pupčanu vrpcu kojom smo svi povezani. Mislim da je to zapravo jedinstvo koje je prosto prirodno", rekla je Snežana Kecojević Miljević,autorka zbirke pesama "Kosovska zvona".

Iz pera Snežane Kecojević Miljević su i stihovi pesme "Crveni ratnik" koji je ovekovečen u svakom kosovskom pupoljku i cvetu "Vidovdanskog božura". Književno veče oplemenjeno je kazivanjem stihova, tradicionanom muzikom i neizbežnim tonovima kavala.