Čitaj mi!

Premijera „Magbeta“ u režiji Nikite Milivojevića na Festivalu Grad teatar Budva

U Budvi je, u okviru festivala Grad Teatar premijerno izvedena predstava Magbet koju je po Šekspirovom komadu režirao Nikita Milivojević.

Svet magije, izdaje, igre sudbine i ubistava je u predstavi Magbet koja nam govori da tragičnog Šekspirovog junaka proganja njegova nerealna ambicija. Motivacije za sva njegova nedela su vlast i moć.

Nikita Milivojević predstavu režira kao vizuelno upečatljiv košmarni san. U tome mu pomaže sjajan scenski pokret i izbor muzike Amalije Benet i otmena, savremena stilizacija kostima koje je kreirala Jelena Stokuća.

Čitav niz upečatljivih poetskih slika ovde raspetljava složenu građu Šekspirovog Magbeta.

„Tako smo mi zaronili malo ispod, rasklopili tekst, čini mi se zadržali strukturu, ali ga otvorili na jedan potpuno novi način. Onda smo se ovaj tim i ja bavili time, kao na Frojdovom kauču, snovima i time kakve to veze ima sa Magbetom“, navodi reditelj Nikita Milivojević.

„Ova predstava je za festival i u stanovu Grad teatar značajna iz više razloga. Jedan je novo čitanje klasike kojem težimo kontinuirano svih 36 godina. Drugo je pridruživanje porodici Šakespirovih festivala, a treće je jedno novo familijarno okupljanje pet pozorišnih kuća“, ističe Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala Grad teatar Budva.

Ovo neobično tumačenje Šekspirovog Magbeta bazirano je na vizuelnom, na čudesnim prizorima i poetskim slikama, na psihološkom, više nego na socijalnom pristupu. Kako je u snu sve moguće u predstavi su tri Magbeta i tri izuzetna glumca: Arpad Mesaroš, Gabor Pongo i Branislav Jerković.

„Ja sam samo osećao strah. To je bilo osnovno stanje, koje iz straha kreće misao i ideja kako bi to moglo da se realizuje. To je u stvari bio najveći potez – kako sad te simbole i metafore prebaciti u to šta osećaš i što je poruka u svemu što smo radili“, naglašava glumac Branislav Jerković.

Svi ženski likovi su Ledi Magbet. Njih pet. Sve su zavodljive, lepe i neodoljive u manipulisanju Magbetovim košmarom. Igraju ih posvećeno sjajne mlade glumice Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić i Sonja Isailović.

Svojom bolesnom ambicijom Magbet je doneo košmar i mrak koji može preći u svetlo i javu samo kada se uspostavi pravda. Iz osećaja košmara u kojem je savremeni svet nastala je ova neobična predstava koja će beogradsku premijeru imati 24. septembra.

Predstava Magbet nas podseća da u ovoj tragediji i nakon 400 godina ima istine koja se tiče nas danas i da stvarnost nekad može biti čudnija od mašte.