Čitaj mi!

Kosmološke slike zbilje i uobrazilje Dragoslava Živkovića u Galeriji RTS

U Galeriji RTS-a 25. novembra 2021. godine otvara se izložba posvećena delima Dragoslava Živkovića. Postavka će moći da se pogleda do 26. decembra 2021. godine.

U rodnoj varoši na istoku Srbije, Dragoslav Živković, po mnogim likovnim kritičarima „majstor prostora i tišine", živi i stvara jedan novi svet mitologizovanih poetskih predstava specifičnog senzibiliteta. 

Zahvaljujući virtuoznom slikarskom postupku i veštim slikarskim rešenjima, koristeći naizgled jednostavne, prepoznatljive simbole i motive Dragoslav Živković se univerzalnim jezikom obraća čoveku, usamljenoj jedinki, ukazujući prema Branku Kukiću na „ono što je stvorio Tvorac i ono što je sagradio čovek".

Deo njegovog likovnog opusa čine kosmološke slike zbilje i uobrazilje, koje predstavljaju pojavnost simbolizovanih fragmenata prošlosti i sadašnjosti, neretko u vezi sa literarnim predlošcima i elementima materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. U Galeriji RTS od večeras do 26. decembra možete pogledati njegove slike u izložbenoj celini iz ovog opusa.

Dragoslav Živković istrajno, minucioznim postupkom oslobađa i čisti slikanu površinu insistirajući na klasičnim crtačkim i slikarskim tehnikama, koje u toku svog veoma zapaženog i priznatog višedecenijskog umetničkog delovanja savlađuje i razvija do prefinjenosti, bilo da se radi o crtežu, pastelu, akvarelu ili uljima na platnu.

Istražujući nesagledive mogućnosti osnovnih likovnih elemenata linije, boje, svetla i tame Živković stvara prepoznatljiv, jedinstven umetnički izraz i ostaje dosledan poetici koju je jednom, još na početku svoje umetničke karijere utemeljio.

Dela Dragoslava Živkovića izdvajaju se i prepoznaju po jedinstvenom izrazu i izboru motiva i tema. Nemi, ikonični, ponekad gotovo groteskni likovi sa, do tančina oslikanih površina slika suočavaju posmatrača sa odrazom sopstvene duše.

Tihi pejzaži, usamljeno stablo ili kuća, napušteni predmeti u prostoru kao naznaka prisustva života ili elementi kolektivnog pamćenja, refleksije prošlosti naših sećanja, čine da mnogi na njegovim delima prepoznaju samoću. Posmatrajući tihe i nestvarne pejzaže, zapravo se vraćamo sebi, svojim korenima i posmatramo napuštene intimne „predele" svoje zaboravljene Animae. Ovaj „vilinski svet", prefinjena igra vila, bogova i božica, osenja i utvara, veštica i skrivenih demona uvodi nas u dionizijski pejzaž svetlosti i senki.

Sa njegovih dela progovorila je tišina, a kako dr Stojan Bogdanović u tekstu „Slikarski isihazam Dragoslava Živkovića" kaže: „Do sada smo slušali tišinu. Sada je vidimo." Pred slikama Dragoslava Živkovića niko ne ostaje ravnodušan!

Retrospektivna izložba dela akademskog slikara Dragoslava Živkovića priređena je povodom obeležavanja pedeset godina stvaralaštva umetnika i četrdeset godina rada Zavičajnog muzeja Knjaževac kao samostalne ustanove.

Izložba prati monografiju dela Dragoslava Živkovića, koja pored dokumentarnog filma i virtualne galerije dela čini deo projekta Zavičajnog muzeja Knjaževac „Dragoslav Živković - priča o zavičaju" podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja, SO Knjaževac i brojnih donatora, poštovalaca umetnika.

Izložba ima retrospektivni karakter i predstavlja dela nastala u periodu od 1970. do godine 2020. godine. Reč je o crtežima, pastelima, akvarelima, uljima na platnu iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac, iz privatnih kolekcija i u vlasništvu autora. Veliki broj zastupljenih dela po prvi put je predstavljen publici.

Među izloženim delima nalazi se grupa ranih radova nastalih u gimnazijskim danima umetnika, koju čine crteži izvedeni ugljenom, kredom, tušem na papiru, kao i uljima na platnu ili dasci, među kojima preovlađuju autoportreti, portreti, aktovi, mrtve prirode, a na kojima se već očitava specifičan likovni izraz i poetika koju će umetnik dosledno i istrajno negovati sve do današnjih dana.

Mrtve prirode i mistični pejzaži njegovih gotovo nestvarnih akvarela, imaginarni likovi vila i Silena, čitav niz mitskih bića i mitoloških predstava, alegorija izranja sa površina minijaturnih pastela i crteža olovkom ili zauzima prostor njemu svojstvenih velikih platna izvedenih ugljenom.

Nasuprot ovim, gotovo monohromatskim delima stoji izdvojena grupa radova, ulja na platnu, izuzetnih po koloritu, temama i kompoziciji nastalih u periodu od kasnih 80-ih i u toku prve decenije 2.000-ih.

Veoma zapažen i visoko ocenjen umetnički opus Dragoslava Živkovića, brojne nagrade i priznanja, poseban vizuelni pečat koji njegova dela daju postavkama i programima Zavičajnog muzeja Knjaževac, svedoče o kvalitetu i dostignućima ovog značajnog umetnika.

Mnogi likovni kritičari smatraju ga jednim od najznačajnijih savremenih srpskih slikara, isihastom i posvećenikom bliskom krug Medijale. Dragoslav Živković, po svemu svoj i poseban, živi, radi i stvara u rodnom Knjaževcu.