Čitaj mi!

Nova knjiga Ivana Radovanovića uskoro izlazi u kineskom prevodu

Vest o promociji nove knjige Ivana Radovanovića „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine“, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, objavljena je danas u Kini, a uskoro se očekuje izdanje u prevodu na kineski jezik.

Nova knjiga Ivana Radovanovića A sada nešto sasvim drugačije: Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine, u izdanju izdavačke kuće „Albion buks", je predstavljena medijima u četvrtak 22. oktobra u bašti restorana „Tika's", gde je najvećim delom i nastala.

Na promociji su govorili autor Ivan Radovanović i recenzent romana Muharem Bazdulj. Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju iz kulturnog, javnog i političkog života, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vest o ovom događaju objavljena je danas u kineskim medijima, a očekuje se da će se knjiga uskoro pojaviti pred čitaocima i u kineskom prevodu. 

Knjiga je, inače, kako sam autor kaže, nastajala usred prolećnog dela suzbijanja pandemije koronavirusa.

„Osećao sam potpunu slobodu dok sam pisao. Knjiga je neka vrsta mog odgovora na sve ovo na šta smo primorani ovih dana u takozvanoj, novoj realnosti. Ona je dokaz da i u specijalnim vremenima čovek može da misli i da radi, stvara. Ako knjiga kod čitalaca bude izazivala osećaj slobode ili podstakne da se bave pre svega sobom i ostalim stvarima u životu biću skroz zadovoljan“, rekao je Radovanović za Tanjug.

U procesu stvaranja bilo mu je kako kaže, najteže, da joj se „odupre“.

„Ta knjiga je dohvatila mene u istoj meri kao i ja nju. Morao sam često da stajem, jer me je nekako gurala iz dana u dan do samog kraja“, dodaje autor.

„Isak Deus je svedok istorije, usamljeni pustinjak koji se uvek nađe na raskrsnici značajnih događaja i vekova. Za razliku od standardnih istoričara, njegova zapažanja su vanvremenska, potpuno subjektivna i ljudski grešna. Knjiga počinje Vitgenštajnovim citatom – 'Granice mog jezika znače granice mog sveta', jer Isak Deus predstavlja za mene upravo to – brisanje granica i osvajanje lične slobode, toliko neophodne u ovom vremenu opštih misli i navijačkih parola. I kada priča sa Napoleonom, Edipom ili Davidom, Isak uvek u podsvesti ima najznačajniju osobu u svom životu – svoju babu. A ta baba živi u soliteru na Novom Beogradu i odbija da Bogu pokloni dres Saleta Ilića. Zašto ga je odbila, koji mu je dres na kraju obećala i kakva je tu uloga Grete Tunberg – to će saznati svako ko se pridruži Isaku Deusu u ovoj avanturi“, napominje Ivan Radovanović.

U „čitanju“ recenzenta, Muharema Bazdulja, Radovanoviću je nadasve stalo do humora koji ide od suptilnih aluzija do karnevalsko-baroknih preterivanja, koji, kaže, mogu da podsete i na Top listu nadrealista...

Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine je jedna od onih knjiga koje se čitaju više puta. Suzan Zontag veli da su jedino takve uopšte i vredne čitanja. Ako iskustvo ovog čitaoca ima u tom smislu neku težinu i indikaciju za buduće čitaoce, prvi put se čita brzo, sve po redu, kao roman. A drugi put, i kasnije, može i skoro nasumice, otvoriš knjigu uz početak ili uz kraj ili iz sredine, pa pročitaš dva, tri poglavlja“, navodi Bazdulj.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">