Čitaj mi!

Umetnici u rezidenciji - inspiracija Beograd

U Kulturnom centru Grad u toku je projekat "Umetnici u rezidenciji - inspiracija Beograd", koji je nastao 2014. godine. Do ove godine bio je namenjen inostranim umetnicima koji žele da žive i stvaraju izvesno vreme u našem gradu. Kovid 19 promenio je mnogo toga pa i koncept ovog projekta. Od 12 umetnika, samo je troje iz inostranstva.

Godišnji izlagački program u Kulturnom centru Grad pomeren je za neka bolja vremena. Umetnički prostor ponuđen je domaćim umetnicima, bez nametanje tema i uz potpunu umetničku slobodu.

"Pomislila sam da bi bilo značajno za nas a i za umetnike da ponudimo prostor galerije KC Grad, umetnicima koji žele da rade. Tako da smo objavili jedan javni poziv. Izabrali smo dvanaest umetnika koji tokom dva meseca, decembar i januar dele prostor galerije Kulturnog centra Grad kaže Ljudmila Stratimirović, direktor KC Grad.

Za Bojanu Torlak istina je neodvojiva od umetnosti. Ona ne pridaje važnost formalnoj razlici između slike i crteža. Zato se na njenim radovima može videti i tekst, i crtež koji prerasta u sliku. Ono čime se predstavila, nazvala je "Neograničena forma".

"Ja zapravo pokušavam kroz umetnost da stvari koje su nevidljive okom napravim vidljivim. Materijalizujem sopstvena osećanja. Dakle, vodim se emocijom pre svega. Za mene je jako važno da je umetnost iskrena i teži ka istini", kaže Bojana Torlak, akademski slikar.

"Ja mislim da su te neke duhovne sprege počele da budu sve jače i jače i više želite da se izrazite i ostavite nešto iza sebe što je zaista kvalitetno. A ko zna da li ćete to moći da uradite i koliko još vremena imate", navodi Marija Šavija, akademski slikar.

Rezultati projekta "Umetnici u rezidenciji - inspiracija Beograd", biće predstavljeni osmog februara u galeriji Kulturnog centra Grad.