broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 29. maj 2020, 09:02)
anonymous [neregistrovani]

Baterija

Jos samo da smisle kako da napajaju dva motora .Mozda bude izvodljivo za par sati leta.

(petak, 29. maj 2020, 09:07)
Bmx [neregistrovani]

Uf

Iskreno, nista novo. Vec preko 50 godina SAD i SSSR pricaju o takvom pogonu, ali za rakete, ovo je samo modifikacija (cak sam pre 25 godina i sam zagovarao tu ideju). Problem je u mocnom i lakom elektricnom izvoru. Lako je mali model prikljuciti na elektro mrezu i postici nesto, a drugo je podici realan avion sa elektro centralom u njemu. Rusi na Burevesniku koriste slican princip, samo sto delotvornije koriste rad reaktora (Ameri su pre 5 decenija odustali od kineske/ruske? varijante, zbog tezine reaktora i zastitnog omotaca).

(petak, 29. maj 2020, 09:18)
anonymous [neregistrovani]

Mlazni motor

Mlazni motor moze da pokrece sve, od igle do lokomotive.

(petak, 29. maj 2020, 10:18)
anonymous [neregistrovani]

akumulator

Ne rekoše ništa o potrošnji.
Koliko struje bi trošio takav motor? Koliki bi akumulatori trebali da budu ?

(petak, 29. maj 2020, 10:27)
anonymous [neregistrovani]

ух

Јој када видим вести из Вухана ја се нешто потресем.

(petak, 29. maj 2020, 10:47)
Aleksandar [neregistrovani]

Fuel cell

neće se podizati nikakva elektrana niti će biti teških baterija u letelici, nego će se verovatno struja dobijati iz gorivih ćelija koje rade na vodonik.. toyota mirai u autoindustriji i sl..

(petak, 29. maj 2020, 11:21)
anonymous [neregistrovani]

Vodonik je rešenje

Već postoje mlazni motori koji koriste vodonik. Ima li išta lepše nego da motori proizvode čistu vodu kao produkt sagorevanja?

(petak, 29. maj 2020, 12:29)
Alejandro Del Hierro [neregistrovani]

Јонизујуће зрачење

Које је време враћања јонизованих честица у нормалу?
Уколико ово уђе у комерцијалну авијацију, а остану примесе то би било горе него употреба фосилних горива.

(petak, 29. maj 2020, 15:59)
Боки [neregistrovani]

Зрачење

Хтео сам да напишем "колико ће требати да Балканци ово окрену у нешто опасно по здравље" и видим да сам закаснио. Народи где већина пуши од средње школе, налева се алкохолом, једе масну храну, вози као суманута, - плаши се зрачења 5Г мреже и чипова у вакцнима за здравље.

(subota, 30. maj 2020, 20:55)
Stefan [neregistrovani]

bravo

Znaci, mikrotalasno zracenje jonizuje vazduh. Zasto se onda naziva "nejonizujucim"?

(subota, 30. maj 2020, 22:13)
anonymous [neregistrovani]

Iz Vuhana

...je potekao i ko vidi 19 virusa...

(subota, 30. maj 2020, 23:08)
anonymous [neregistrovani]

Mlazni motor koji koristi fiziku plazme

Izum iz Vuhana - mlazni motor koji koristi fiziku plazme
Naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Vuhanu, poslednjih meseci isključivo pominjanom u kontekstu epidemije koronavirusa, svetu su predstavili svoj revolucionarni izum. U časopisu Američkog instituta za fiziku objavili su članak o svom funkcionalnom mlaznom motoru sa pogonom na električnu energiju.

Vođa projekta, profesor Jau Tang kaže da je njegov tim za rad na novom tipu pogona bio motivisan smanjenjem zavisnosti sveta od fosilnih goriva, i rešavanjem globalnih klimatskih promena.Njihov mlazni motor ne troši nikakvu drugu energiju osim električne, a za ostvarivanje reaktivnog pogona koristi se fizika plazme, četvrtog agregatnog stanja materije. Plazma je stanje potpuno jonizirane materije koja može da se stvori, u ovom slučaju, sabijanjem vazduha i izlaganjem istoga mikrotalasnom zračenju kako bi on bio jonizovan.

"Pretvaranjem vazduha u plazmu stvara se veliki pritisak, a njegovim usmeravanjem dobija se reaktivni pogon. Ovaj motor ne koristi plazmu dobijenu iz ksenona već iz običnog vazduha, i pritom generiše veću snagu", istakao je profesor konstruktor Jaz Tang.

Naučnici su do sada izradili mali prototip. Njihov "mlazni motor" podigao je jedan kilogram tešku čeličnu kuglu samo zahvaljujući stvaranju pritiska plazme u cevi prečnika 24 milimetra.

"Generisana snaga, kada bi se isti efekt uvećao na veličinu aviona, uporediva je sa snagom mlaznih motora komercijalnih aviona i već radimo na unapređenju dizajna i efikasnosti kao i povećanju prototipa",rekao je laborant konstruktor Li Či Min.

Ovakvo rešenje primenljivo u avijaciji i u budućnosti moglo bi da postane alternativa mlaznim motorima na fosilna goriva, kao i da doprinese eventualnom razvoju potpuno električnih mlaznih aviona.
Preteča Kineza su Rusi koji prave raketni motor na plazmu.

(subota, 30. maj 2020, 23:20)
anonymous [neregistrovani]

Odlično rešenje

Ovo je potpuno ekološki motor i bezbedniji je od upotrebe vodonika kao pogona zato što je isti eksplozivan i morali bi da koriste znatno ojačane rezervoare zbog velikog pritiska pod kojim bi se vodonik skladištio , a o primeni gorivih ćelija i kompleksnosti i težini opreme da i ne govorim.
Kod motora koji koristi plazmu vazduha nema nikakvih rezervoara a samim tim je i avion lakši za preko 100 tona kao i sama konstrukcija aviona koja bi morala da bude ojačana zbog težine goriva i rezervoara. Rezervoar je spoljni vazduh i , što je najvažnije , nema požara ni eksplozije prilikom saobraćajnih nezgoda i kvarova na avionu.
Rusi su , pre Kineza l, uradili prototip raketnog motora na plazmu.

(nedelja, 31. maj 2020, 11:49)
Partibrejker [neregistrovani]

global warming

Nije ekoloski jer ti pozitivni joni lose uticu na kondenzaciju oblaka, isto kao i oni koje stvaraju izduvni gasovi.