Читај ми!

Невероватно али истинито – Србија идеално место за бег из Њујорка

За све становнике Њујорка који би желели да побегну из града и спасу се коронавируса „Њујорк пост“ предлаже, на основу искуства неколико туриста који су боравили у нашој престоници, да побегну у Србију.

Двадесетседмогодишњи Њујорчанин Дејвис Ричардсон који је пре неколико месеци одлучио да побегне из Њујорка, обрео се у Београду за који каже да га подсећа на Вилијамсбург, део Бруклина, из 2010. године.

„Сада плаћам упола мању станарину него што сам плаћао у Њујорку током пандемије и живим у апартману са погледом на цео Београд. Шта је паметније: да плаћам дупло скупље и живим са више ограничења, или да платим упола мање за више погодности и уживање у разговору са невероватним људима који хоће да изађу у ресторан и разговарају о разним стварима, а не само о политици“, пита се овај стручњак за комуникације.

Ричардсон излази са пријатељима на кафу, посећује ноћне клубове и наргила барове, па чак и оде у стрељану док живи у хотелу намењеном урбаним људима који не желе „уштогљен хотелски смештај“.

„Срби су прилично горди“, додаје Дејвис, „Не желе да им вирус квари успех и задовољство“. 

Србија није захтевала да амерички држављани остану у карантину. „Ер Србија“ је у октобру најавила 34 лета за Београд, што је далеко више од 24 које је имала у истом периоду 2019. године. 

Међутим, у понедељак је америчка амбасада саопштила да је, с обзиром на пораст оболелих од ковида 19, српска влада наредила да сви „барови, ресторани, кафићи, продавнице, супермаркети, тржни центри, позоришта и биоскопи“ морају бити затворени од 21 до 5 сати ујутру од 17. новембра до „најмање“ 1. децембра.

Но, и поед тога, Њујорчанима остаје на располагању да обиђу Храм Светог Саве, Музеј Николе Тесле, Београдску тврђаву и парк Калемегдан, пише Њујорк пост.

„Овај град има магичну моћ да вас излечи: можете да истражујете скривене подземне тврђаве, да поштујете традиције старе вековима и водите веома умне разговоре са њиховим житељима“, наглашава Ричардсон, додајући да нова ограничења неће утицати на њега да промени своје планове. „Ако ствари наставе да се одвијају као до сада у Сједињеним Државама, са свим тим уличним немирима и блокадама, мислим да ће све више и више људи долазити овде“. 

Сличне ствари су у септембру намамиле и Јонија Јусефа, 35-годишњег организатора из Вилијамсбурга да дође у Београд. „Овде нема притиска због ковида“, тврди Јусеф, „Као да сам се вратио у време пре пандемије“.

Страх од осуде околине због путовања током пандемије

Атуса Фарахани, такође становница Вилијамсбурга, признаје да је углавном крила да је била у Србији у октобру. 

„Свесна сам како људи гледају на оне који путују током пандемије“, наводи 36-годишња Њујорчанка. „Неки су срећни што још могу да путујем и радим или пак, тврде да излажем друге људе ризику“.

Фараханијева наглашава да се придржавала правила о ношењу маске, да обавезно носи средства за дезинфекцију руку и уважава све прописе које прописују здравствене власти.

Катка Лапелосова, 33-годишња становница Њујорка, каже да се заљубила у Београд после посете у октобру.

„Отишла сам тамо само да бих побегла из Њујорка, али сам на крају купила стан у Београду“, признаје Катка.

Не, није у питању Сибир 

У јануару ће се уселити у свој „мајушни, удобни“ једнособни стан који је платила 55.000 долара у улици коју је упоредила са Парк авенијом, остављајући у чуду своје рођаке. 

„Моји пријатељи и породица нису знали где је Србија. Мислили су да идем у Сибир. Неки од њих мисле и да је Милошевић још жив“, додаје Катка. 

Уместо тога, тврди да је пронашла веома софистицирану земљу у којој је упознала несразмерно велики број лекара и адвоката.

Али није све баш тако сјајно као што изгледа, напомиње анонимни Њујорчанин који је почетком месеца посетио Србију: „Загађеност ваздуха је била застрашујућа... врло непријатна“.

„Ервижуал“ је Београд сврстао у првих пет најзагађенијих градова у октобру. 

Прошлог месеца и Џенифер, 36-годишња становница Хелс кичина, кренула је на тродневно путовање у Београд са „Ер Србијом“ како би прославила свој рођендан. Хотел са четири звездице је платила само 50 долара за ноћ, а одушевила се и вечером у ресторану „Франш“.

Планира да на пролеће поново дође. „Мушкарци су врло привлачни – високи, црномањасти и згодни. Ако ништа друго, морам да се вратим да нађем мужа“, најављује Џенифер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се