Читај ми!

Сињaчке гробнице из гвозденог доба пуне накита

Археолози су код Сињца, на путу између Беле Паланке и Пирота, открили неколико гробница из гвозденог доба, односно од пре 2.500 година, у којима су сахрањени ратници. Поред већег броја ножева и копља, у гробници је нађен разноврстан накит, бронзани украси, нитне, алке и наногице.

На источном краку саобраћајног Коридора 10, код Сињца, на путу између Беле Паланке и Пирота, археолози су пронашли неколико гробница из гвозденог доба, односно од пре 2.500 година, у којима су сахрањени ратници с копљима и ножевима.

Гробнице су откривене у склопу наставка заштитних археолошких истраживања, а на том делу трасе будућег ауто-пута то је за сада најзначајније налазиште.

Поред скелета, археолози су пронашли бронзане украсе, нитне, алке и украсе за ноге.

Археолог у Заводу за заштиту споменика културе у Београду Мирјана Благојевић, рекла је да су у наставку заштитних археолошких истраживања на траси будућег ауто-пута код Сињца дошли до значајних открића.

„Пронашли смо један велики прстен од камена. До сада смо нашли три скелета. То су ратници с копљима и ножевима, с гвозденим фибулама, неким бронзаним украсима, нитнама, алкицама и украсима за ноге, односно наногицама", прецизирала је Благојевићева. Она је додала да је у питању једна целина.

„Можда је у питању породична сахрана. Поред три скелета, нашли смо и једну урну у којој смо константовали спаљене кости, које су највероватније припадале детету. Вероватно ће бити још скелета. Нисмо завршили", рекла је Благојевићева.

Према речима Благојевићеве, археолози су радили уз помоћ механизације, наводећи да су отворили шири ископ да би обухватили већи део целине.

„Овај изузетан налаз нећемо можда моћи у целости да откријемо, јер имамо границу експропријације и зону у коју можемо да се крећемо.

Задовољни смо оним што смо до сада открили, а реч је о неочекиваном открићу", додала је Мирјана.

Благојевићева је објаснила да ће све то бити истражено и документовано и сачувано у публикацији.

„Постоји могућност да се то сачува на терену. Видећемо с Коридорима Србије да ако постоје могућности, изместимо налаз, али то зависи од новца. Поред тога, на простору од 500-600 метара смо пронашли остатке насеља из неолита. У питању је старевачка култура. На овом простору открили смо и остатке села Сињац из 17. и 18. века", истакла је Благојевићева.

Археолог у пиротском Музеју Понишавља Предраг Пејић је рекао да је то откриће значајно, јер је то период с краја старијег гвозденог и почетка млађег гвозденог доба.

„Први пут имамо једну заједницу, која се у том периоду сахрањује скелетно. То је за нас веома значајно. Реч је о јединственом налазу у целом Понишављу и југоисточној Србији. Значајно је за пиротски крај и археолошка истраживања Србије", објашњава Пејић.

Он је подсетио да је током четири године истраживања на потезу источног крака Коридора 10 било пронађено више од 20 локалитета и навео да од села Чифлик до Пирота има пет локалитета за истраживање.

Радове на локалитету код Сињца, који трају два месеца, финансирају Коридори Србије.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јул 2013, 13:18) - kole [нерегистровани]

haos

Odnešeni blindiranim audijem u Novi Sad! Video sam u Čifliku kada je došao automobil!

(уторак, 02. јул 2013, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

srebrnjaci

stvarno nigde se ne pominju srebrnjaci koji su nadjeni gore,i to bas na ovom mestu gde je slikana ova slika.Ali oni nisu bitni,treba nesto i da se ukrade.

(четвртак, 13. јун 2013, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

nalazi kod sinjca

zasto nigde ne pominju cup sa srebrnjacima ili mozda to nema nekog znacaja za arheologiju...

(четвртак, 13. јун 2013, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

историја је учитељица...

На овим просторима изгледа да је одувек живела некава сиротиња и најгоре је то што они који деценијама воде ово друштво сматрају да тако треба и да остане. Видите, и њих је историја нечему научила.
Култура је вазда била привилегија елите и културну политику требало би на неки начин да усмерава елита. Ко код нас представља елиту, како воде бригу о културном наслеђу и култури уопште сувишно је трошити речи.
Зар није било одговорније у години Миланског едикта навац уложити у радове на Медијани него га потрошити на позоришну представу. Наравно требало би имати у виду да је једноставније сликати се и парадирати за јавност на позоришној представа, за то је амбијент театра много погодније место него тамо некакве ископине, блато или прашина сад како кад.
Свим вредним људима који врло често на ивици своје личне материјалне егзистенције вредно раде на очувању нашег културног наслеђа свака част, без обзира на то што је изгледа суђено да се њихов рад у јавности пре третира као занимљивост и лака летња разбрибрига.

(среда, 12. јун 2013, 23:37) - Миомир [нерегистровани]

луди Срби

Све ће то прекрити асфалт... и толико о томе... Цела траса између Ниша и границе са Бугарском иде преко археолошких локалитета, који ће остати затрпани испод дебелог слоја земље и асфалта... Да није ово Србија, можда би и туристи из целог света имали прилику да ово све виде... овако...

(среда, 12. јун 2013, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

DNK

A moze li da se uzme nekoliko uzoraka DNK pa da se narod javi na analizu da se vidi ko su bili ti ljudi - kome su najslicniji?

(среда, 12. јун 2013, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

razmislite malo

Pored koridora napravite stalne postavke i eto Vam love od turista..

(среда, 12. јун 2013, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Arheolozi

Kaze novinar imaju rok mesec dana,vidi se kako nasa vlast brine o kulturnoj bastini,kako radimo tako i zivimo a isto tako smo i postovani tj nepostovani.Sta reci,jad i tuga.