Грациозној грабљивици свиђа се у Србији

Ити, женка црног орла, једне је од глобално најугроженијих врста, већ шесто пролеће заредом на путу за Естонију свраћа до Србије. Уместо да, по прелетању Турске, настави преко Бугарске право на север, Ити се одлучује за дуже путовање, па обавезно сврати и у Србију, наводе из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Она у Србији проведе неколико дана одмарајући се. И овог пролећа, Ити је посетила Србију, али је очигледно била у журби. Границу са Бугарском је прелетела 8. априла рано ујутро, а истог дана је заноћила у шуми подножја планине Буковик.

Наредног дана ноћ је провела у плавној шуми крај Велике Мораве, недалеко од Велике Плане, а 10. априла око 10 сати је напустила Србију, прелетевши границу са Румунијом у јужном Банату и наставила на север.

Три дана касније, орнитолози из Естоније су јавили да је Ити успешно стигла кући.

Црни орао је строго заштићена врста и у Србији, па је на сваку јединку, од малобројних које код нас зимују или се преко Србије селе, потребно будно пазити.

Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије посебно радује што све чешће црни орлови посећују хранилишта наменски у Србији отворена за птице грабљивице.

У Европи је, како наводе орнитолози, остало још само 210-290 парова црног орла. Ова врста насељава старе влажне шуме прошаране мочварама, језерима, рекама и пропланцима. Селица је, а зиму проводи на југу Европе, северу Африке, Арапском полуострву, југу и југоистоку Азије.

Услед убрзаног губитка станишта, као и страдања на сеоби изазваног човековим деловањем, налази се на првим странама свих Црвених листа и једна је од глобално најугроженијих врста.

Ити је један од ових ретких орлова. Сваке јесени, она напушта Естонију и прелеће преко Белорусије, Украјине, Румуније, Бугарске, све до југа Турске, где проводи зиму,а крајем марта и почетком априла, следи једномесечно путовање до Естоније, ради гнежђења.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 17. апр 2015, 21:15) - Nemanja [нерегистровани]

@Mare

Udalji ste se od teme, i pricate gluposti. Nije proble kvantitet, nego kvalitet. Na ovoj planeti ima mesta za sve.

(петак, 17. апр 2015, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

@mare

Potpuno se slazem sa vama. Razne religiozne grupe misle da se množenjem nesto dokazuje. Da, dokazuje se samo koliko smo glupi da ne vidimo da prerazmnozena ljudska rasa uništava i sebe i planetu. Imamo problema da prehranimo ljude, ali moramo da se množimo. Sami cemo sebe upropastiti!!! Zbog primitivizma i zatucanosti. Pogledajte vesti, koliko gladnih svakodnevno stiže iz afrike???

(петак, 17. апр 2015, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

zasto dolazi u Srbiju

Mozda hoce da nadje dvoglavog belog orla

(петак, 17. апр 2015, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

@mare

Tvoj tekst je sovinisticki! Zasto da nas bude ovoliko? Pa ukloni sam sebe pa ce nas vec biti manje! Sramoto!

(петак, 17. апр 2015, 15:13) - anonymous [нерегистровани]

@mare

Ogranicio bi radjanje dece na po jedno?! Treba da te je sramota!

(петак, 17. апр 2015, 13:18) - mare [нерегистровани]

...

Uveo bih politiku jednog deteta na nivou UN-a...zasto mora da nas bude ovoliko...uveo bih obnovljivu energiju kao obaveznu...zastitio zivotinje...kriminalce pohapsio...kako bi svet mogao biti lep...

(петак, 17. апр 2015, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Prelepo i

veličanstveno izgleda.Hvala na poseti.