Читај ми!

Решена мистерија камелеонове камуфлаже

Мењање боје коже је одувек била веома импресивна одлика камелеона, али научници дуго нису могли да одгонетну како се то дешава. Сада су истраживачи коначно пронашли разлог – танак слој нанокристала који одбијају светлост на различитим таласним дужинама чиме мењају боју свог тела.

Тим научника са Универзитета у Женеви открио је да камелеони имају танак слој посебних ћелија на кожи, које садрже нанокристале. У стању мировања они су подједнако удаљени једни од других у ћелијском језгру, а зависно од њиховог распореда могу да одбијају светлост при различитим таласним дужинама.

Камелеони могу да контролишу размак и распоред нанокристала, што им омогућава да мењају боје.

Професор Мишел Милинковић је открио да се испод уобичајеног слоја коже налази слој ћелија званих иридофоре, тип кроматофора – ћелија са пигментом које имају способност одбијања светлости.

Оне садрже нанокристале, који су сачињени од гуанина – једног од главних састојака ДНК.

У истраживању објављеном у часопису Nature Communications наводи се да када је камелеон у стању мировања и није узнемирен, кристали имају уобичајен распоред у ком одбијају светлост таласне дужине која се види као плава боја.

Међутим, када се узнемире, ћелије омогућавају кристалима унутра да мењају распоред и шире се, што им заузврат омогућава да одбијају светлост осталих таласних дужина, које дају жуту и црвену боју.

Комбинујући све три главне боје, камелеон може да мења читав спектар боја.

На једно питање и даље није одговорено. Није познато на који начин камелеони изазивају промену распореда и облика нанокристала унутар ћелија.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. мар 2015, 07:06) - Saobraćajac [нерегистровани]

Semafror od guštera


Pravo pitanje je, kako ćelije sa prednje strane kameleona mogu poprimiti boju pozadine iza kameleona?

(четвртак, 12. мар 2015, 00:24) - anonymous [нерегистровани]

Dobro otkrili su

I sta sad ce da uzgajaju kameleone i da ekstraktuju te nano kristale i njime oblazu kozu vojnika da se ne vide u sumi ili na livadi. Mozda i tenkove, avione, topove, haubice i ostale sprave za ubijanje obloze slicnim kristalcicima. Ej bre naucnici dragi, napravite bre nesto korisno za ovaj svet. Ugledajte se na Teslu, gde je taj motor na vodu, gde je bezzicni prenos elektricne energije Morgana vam vaseg.

(среда, 11. мар 2015, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Kako

Postoje samo dve opcije - svesno i automatski. No, teško je zamisliti da bi neko mogao svesno da upravlja milionima kristala kako bi nacrtao baš željene boje. Pre će biti da se sve dešava automatski, pod uticajem emocija. Slično kao kada se ljudska koža "naježi" od hladnoće ili jeze, bez ikakve svesne akcije.