Старопланински водопади магнет за туристе

Све већи број туриста из целог света, привучен је нетакнутом природом и дивљином Старе планине. Посебну пажњу привлаче водопади, који су актуелни и током зиме, када су залеђени, јер тада наликују водопадима из бајке.

Старопланинске водопаде обилази све већи број туриста из целог света, привучених нетакнутом природом и дивљином која очарава све који кроче на једну од најлепших српских планина, поручују из планинарског клуба „Видлич“ из Пирота.

Осим летњих обилазака водопада на Старој планини, окруженим нетакнутом природом, све већи број авантуриста жели да водопаде обилази и током зиме, када су залеђени, јер тада наликују водопадима из бајке.

Већ се најавило неколико група авантуриста из Војводине, који желе да ове зиме у пратњи водича обилазе старопланинске водопаде.

Водопад „Тупавица“ је најприступачнији, налази се на око четири километара од села Дојкинци, висок је око 25 метара, али је невероватно леп и људе који га обиђу оставља без даха.

Издваја се и водопад „Пиљ“, који је један од највиших у Србији са 64 метра, као и „Чунгуљски“, на десетак километара изнад села Топли.

„Чунгуљски“ водопад је висок око 42 метра, али је јединствен по томе што сваке године порасте.

Наиме, током топљења снегова изузетно јаке бујице воде која пада скоро вертикално помало продубљују дно водопада.

Многи делови Старе планине још нису потпуно истражени, па има много и неоткривених водопада, као и оних мање познатих, којих нема на картама.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. окт 2013, 20:44) - pirke [нерегистровани]

Dobro došli

Pirot i njegova okolina obiluje prirodnim lepotama. Svako ko poželi da dođe dobrodošo je. Tu je prelepo Zavojsko jezero, ski staza na 12 kilometra od Pirota, Kej, manastiri, renoviran gradski trg sa dobrim noćnim provodom i nadaleko poznatom gostoprimstvu Piroćanaca.

(понедељак, 28. окт 2013, 12:39) - anonymous [нерегистровани]

stara planina ,turisti

samo i tu da nedodju junaci sa Bg asvalta pace sve to rasterati ali mi imamo veoma lepo sta da ponudimo i davam kazem more i nije tako interesantno mi imamo sta da ponudimo samo danam divljaci nekvare imidz!Znam da mnogi stranci zele prirodu zeljni su je eto i onaj gospodin Memedovic se uveliko trudi da nam pokaze sta imamo ali se bojim da nas narod ljubiih majka ne svi svece to da upropasti jer ce na ulicama plackatise dok ima sta plackati,a kad nebude bilo?

(понедељак, 28. окт 2013, 10:40) - Миле БП [нерегистровани]

Стара Планина

Стара Планина има ОГРОМНЕ потенцијале за развој туризма. Да ли ћемо ми то искористити или не, на нама је.