Кинези граде нову Кристалну палату

Прошло је више од 160 година откако је одушевила свет и скоро 80 година како је изгорела у пожару, а Британци никада нису заборавили на њу. Кристална палата, некадашњи драгуљ Лондона, биће поново изграђена као модерна културна атракција. Пројекат ће коштати 590 милиона евра, а финансираће га кинеска фирма.

У југоисточном Лондону пре 160 година откривена је монументална грађевина која је засенила свет. Цела у стаклу са потпуно иновативним дизајном, Кристална дворана је стварно била јединствена.

Нажалост, није јој било суђено да потраје, пошто је 80 година касније изгорела у пожару. Британци, ипак, нису заборавили на њу, а сада се планира градња нове.

Планирање, дизајн и градњу ће финансирати кинеска инвестициона фирма „Жонг Ронг“, а извршни директор те компаније Ни Жаосинг описао је пројекат као „прилику која се пружа једном у животу“.

„Желим да поново од Кристалне палате направим драгуљ у круни Велике Британије и света. Она мора да буде уметничко дело само по себи“, објаснио је Ни.

Димензије ће остати исте као и код старе, биће висине 50, а дужине 500 метара. Стил ће такође подсећати на оригиналну Кристалну палату, коју је дизајнирао Џозеф Пакстон за Велику изложбу 1851. године.

Лондонски градоначелник Борис Џонсон, који је обелоданио планове, председаваће тимом експерата који ће одлучивати о коначном изгледу грађевине за чију ће градњу бити издвојено 590 милиона евра.

Џонсон је истакао да ће његов тим осигурати да градња буде највишег квалитета и да буде у духу „много вољене“ старе грађевине.

„Кристална палата је била светионик иновација у 19 веку. У свом дизајну је имала тај напредни дух који је обликовао Лондон и цео свет за будуће генерације“, рекао је лондонски градоначелник.

Нова грађевина биће пре свега намењена култуним догађајима, попут концерата, изложби и приказивања филмова, али и за конференције и конвенције. 

Још нема планова да се у близини граде било какви стамбени објекти, али ће можда у план бити укључен хотел и понеки објекат комерцијалне природе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 28. мар 2014, 20:27) - anonymousLuka [нерегистровани]

kako dobra zgrada

ja sam brate milioner ici cu da je vidim