Код Прокупља откривен византијски град

Археолошка истраживања започета су на локалитету Кале, у близини Житног потока код Прокупља. За само две недеље утврђено је да је реч о великом граду из рановизантијског периода.

Само четири сондажна ископавања била су довољна за археологе да утврде да је на локалитету Златно Кале у 6. веку постојао град површине 15 хектара. Поред њега вештачко језеро дужине 100 метара и дубине до шест метара. На основу сателитских снимика утврђено је место на коjeм се налази централни градски трг.

Михајло Милинковић са Филозофског факултета у Београду објашњава да је насеље последица планинског урбанизма.

„До градње није могло доћи без одобрења са самог врха државе, од самог цара. То је тада био Јустинијан Први, за којег се сматра да је рођен на југу Србије“, истиче Милинковић.

Уз Царичин град ово је једно од најважнијих рановизантијских налазишта у Србији. Због тога је посебно занимљиво за младе археологе - студенте Филозофског факултета.

Марија Николић, студенткиња друге године, каже да је то одлично искуство које ће позитивно утицати на њене студије и будуће опредељење.

„Пракса је стварно све у нашој струци и моји утисци су одлични“, наводи Марија.

Локалитет Кале у близини Житног потока код Прокупља би ускоро да буде стављен под заштиту државе. На овај начин био би решен и проблем дивљих копача, који су овде све чешће у потрази за драгоценостима.

„Када то буде одрађено, кроз зону заштите и скупину парцела, сви они који нелегално желе овде да копају биће кривично гоњени“, каже Милинковић.

Иако је ово прво организовано истраживање, славни британски археолог Џон Артур Еванс, још је крајем 19-ог века скицирао остатке великог рановизантијског утврђеног града.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. сеп 2013, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

Прокупље.

Коначно једна добра вест. Само да још законски склонимо ове лешинаре на лопатама и све ће бити у реду.

(понедељак, 02. сеп 2013, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

odgovori

Odgovori o svima "nama" su odavno zapisani na glinenim pločicama drevnog Sumera. Sve što je sledilo bila su lokalna oponasanja iskonskih zacetaka onoga što nazivamo civilizacijom.

(понедељак, 02. сеп 2013, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

Dok se ne donese zakon

Sve ce biti vec otkopano, zlato odneto.........

(понедељак, 02. сеп 2013, 17:35) - Dana [нерегистровани]

Sjajno!

Nisam iznenadjena otkricem. Prokopije je opisao da je Justinijan I naredio izgradnju 150 gradova i utvrdjenja. Dugo se mislilo da je preterivao. U poslednjih nekoliko godina otkrica su sve uchestalija. Izgleda da je Prokopije znao o chemu pishe

(понедељак, 02. сеп 2013, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno

Samo napred, treba podrzati iskopovanja na lokalitetima iz srednjeg veka, tu cemo naci odgovore i o nama!

(понедељак, 02. сеп 2013, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Bilo bi lepo da neko snimi emisiju o ovim iskopavanjima!