Читај ми!

„Израелска“ сфинга – мистерија за археологе

Гранитни фрагмент египатске сфинге са хијероглифским натписом имена фараона Менкауре, пронађен је у Израелу. Ово је једина египатска монументална статуа икада нађена ван граница те земље и мистерија је како је доспела на локалитет Тел Хазор.

Фрагмент египатске сфинге је пронађен у северном Израелу, што је побудило интересовање археолога јер таквих открића нема изван Египта.

Гранитни фрагмент предњег дела сфинге има хијероглифски натпис са именом фараона Менкауре, који је владао пре 4.500 година.

„Ово је једина египатска монументална статуа икада нађена на Леванту“, рекао је Амнон Бен-Тор, професор археологије на Хебрејском универзитету у Јерусалиму.

„То је такође једина позната сфинга тог краља - нема је чак ни у Египту“, рекао је искусни археолог, директор ископавања на локалитету Тел Хазор у Галилеји.

Нађени фрагмент је дугачак око 50 центиметара, а цела статуа је била три пута дужа и широка 50 центиметара, рекао је Бен-Тор.

Археолошко налазиште Тел Хазор, део Светске баштине УНЕСКО и најважнији археолошки локалитет у Израелу, простире се на више од 80 хектара.

Мистерија је како је сфинга стигла у Тел Хазор. Највероватније је донета током владавине Менкауре, али тада није било веза Египта и тог дела света.

Друга хипотеза је да је статуа донета после пљачке Доњег Египта у 17. и 16. веку пре нове ере.

Трећа претпоставка је да је сфинга била поклон неког каснијег египатског монарха владару Тел Хазора, а вероватно је намерно разбијена када се у том древном граду променила власт.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. јул 2013, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

Lopovluk je uvek "misterija"

:)