Читај ми!

Свемирска олуја стиже!

Геомагнетна олуја, изазвана ерупцијом коронарне масе на Сунцу у ноћи између 6. и 7. марта, стићи ће данас до Земље и може изазвати ометање високофреквентне радио комуникације, ГПС система и електричних мрежа.

Највећа свемирска олуја у последњих пет година великом брзином се приближава Земљи, претећи да поремети функционисање електричних водова, ГПС система, сателита и авионске летове, упозоравају стручњаци.

Олуја би требало да погоди нашу планету данас и да траје до сутра, а очекује се да ће изазвати сметње у раду неких електричних и електронских уређаја, али ће становницима у деловима централне Азије омогућити да виде аурору бореалис или северну поларну светлост, вечерас када падне мрак.

„Временске прилике у свемиру су постале веома интересантне у последња 24 часа", изјавио је Џозеф Канчис, амерички стручњак за време у свемиру у Националној океанској и атмосферској администрацији (NOAA), преноси АФП.

НАСА је такође упозорила на озбиљну олуjу која ће погодити и Земљу и Марс, као и неке кључне сателите те свемирске агенције.

„Узбуркавање" је почело у недељу увече, у активном региону Сунца под ознаком 1429, и то великом тзв. соларном бакљом, праћеном ослобађањем соларних ветрова и плазме, што је познато као ерупција короналне масе, која сада јури ка Земљи брзином од 6,4 милиона километара на час.

У ноћи између уторка и среде уследиле су још две соларне бакље праћене ерупцијом короналне масе, и довеле до велике геомагнетске и соларне радијације чији је ниво три на петостепеној скали.

НАСА истиче да је прва од поменуте две бакље у ноћи између 6. и 7. марта - класификована као потентна "X" класа и иде право ка нашој планети - највећа ове године и једна од највећих у овом циклусу познатом као соларни минимум, започетом почетком 2007. године.

Заправо је друга по јачини, одмах иза августовске (2011), а до Земље би, по средњеевропском времену, требало да стигне данас у 6.25, плус-минус седам часова.

„Таква ерупција короналне масе може изазвати јаку геомагнетну олују, што резултира спуштањем поларне светлости на нижу географску ширину, са могућим ометањем високофреквентне радио комуникације, ГПС система и електричних мрежа", потврдила је НАСА.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2012, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

Noć će biti dan

Čuo sam da će zračenje biti toliko jako da će noću biti toliko svetlo da će moći da se čitaju novine?

(четвртак, 08. мар 2012, 16:17) - Иван - Ниш [нерегистровани]

Олуја

Струје није било зато што нисте платили рачун за струју, а не због соларне олује.

(четвртак, 08. мар 2012, 15:37) - Del_Boj [нерегистровани]

Namesteno

to je sve NASA namestila da se igra sa sirotinjom

(четвртак, 08. мар 2012, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

matematika

..sve same neznalice.

(четвртак, 08. мар 2012, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

@Hm

Hajde razmisli malo ... kada kiša počne da pada, nakon prve kape ti nećeš reći "pala je" već tek nakon što kapi prestanu da padaju ... sve do tada kiša PADA ... isto važi i za solarnu oluju, to je "objekat" čija veličina ne dozvoljava (po zakonima fizike) da sve odjednom "udari" u Zemlju.

(четвртак, 08. мар 2012, 11:34) - anonimus [нерегистровани]

Re: Hm

Sve egzaktne nauke se zasnivaju na aproksimaciji, a merenja se uvek vrse sa procenom greske; sto je greska manja (procentualno u odnosu na rezultat merenja), toliko je rezultat tacniji.

(четвртак, 08. мар 2012, 11:23) - SSarmento [нерегистровани]

Jutros!

Jutros kad sam posao u skolu u pola 7 nije imalo struje uopste!

(четвртак, 08. мар 2012, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Hm

Stize tacno u 6:25 +- 7 sati ?! Tacno nema sta. Mozda je vec juce prosla ili ? Pricaju mnogo a kada treba izracunati kada i gdje ce pasti otpadak satelita ili ovako nesto onda +- xxxxx. Tacno sve znaju i koliko brzo putuje i kako se krece i bla bla na kraju rezultat +- !