Читај ми!

Пију лекове за дијабетес као таблете за мршављење – које опасности вребају иза такве злоупотребе

Свако од нас је макар једном купио лек „на своју руку". И када немамо рецепт, неретко се дешава да нам у апотеци издају лек. Недавно, стручњаци су упозорили и да су многи почели да купују лек против дијабетеса а користили су га за мршављење. Стручњаци упозоравају на последице.

Када нас заболи глава, зуб или добијемо повишену температуру, неретко се саветујемо са укућанима и комшијама, а потом одемо у апотеку по лек. Важно је да се управо савети и врсте лекова који су најбољи избор за нас – добију на правој адреси. Гостујући у Дневнику РТС-а, фармацеут Фармацеутске коморе Србије Соња Стоиљковић истакла је да је, уместо „узимања лекова на своју руку" та права адреса, поред лекара, и фармацеут.

Комора је покренула и пројекат захваљујући којем у апотекама на располагању имамо саветнике који нам могу одговарати на питања о постковид стању, правилној исхрани, астми, дијабетесу, правилној примени антибиотика... Ускоро ће бити доступни и саветници за ХПВ вакцинацију.

Први саветници били су они који су се детаљније бавили дијабетесом. Претпоставља се да у Србији више од 700.000 особа има дијабетес, док код многих није откривен, због чега су саветници још важнија карика у дијагнози и лечењу.

Пред почетак 2023, апеловало се на јавност да се не купује лек за дијабетес који се, потом,  користи за мршављење. Ова примена лека мимо адекватних индикација, као својеврсна злоупотреба може имати бројне последице.

„Овде је конкретно реч о леку семаглутиду који је регистрован код нас за особе са дијабетесом типа два, и то не за све особе са дијабетесом два већ за оне које су, поред дијабетеса, гојазне, имају висок индекс телесне масе (BMI, Body Mass Index) и имају кардиоваскуларна обољења", рекла је Стоиљковићева, и додала да је реч о леку који се не уводи у терапију „на прву лопту".

„Тек ако другу лекови не делују, он представља, да кажем, другу линију одбране, односно покушај да се тим пацијентима регулише шећер. То је једина индикација за коју је тај лек код нас тренутно регистрован, и то је једини легални начин да пацијенти добију тај лек у апотекама, односно на рецепт", додала је Стоиљковићева.

Упозорила је на „оф-лејбл" употребу [мимо одобрених индикација] лекова.

„То је када почнете да користите један лек за једну индикацију а онда приметите да он заиста делује добро на нешто друго, и ми смо имали много примера у историји када се одређени лек регистровао и за то нешто друго, значи, добија нову индикацију, али да би он то добио, морају да прођу вероватно године", истакла је гошћа РТС-а.

Лек мора да се испита у смислу да ли код особа које немају дијабетес, може да доведе до неких других последица.

Стоиљковићева је апеловала „на здрав разум људи да ни случајно не примењују на своју руку лекове који су озбиљни – за оно за шта заиста нису намењени".

Неадекватна употреба лека може да доведе до компликација међу којима су тумор штитне жлезде, упала панкреаса, поремећај вида, оштећења бубрега.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво