И даље важи упозорење, не узимајте лекове на своју руку

Колико пута сте чули, немојте да узимате лекове на своју руку. И поред свих упозорења свако од нас узима витамине, лекове против болова без и да помислимо да питамо лекара за савет и мишљење.

Једна таблета за снижавање притиска, а друга за снижавање масноћа у крви. Уколико нас у току дана заболи глава, одмах пијемо и лек потив болова. У сезони респираторних инфекција не заборављамо ни на витамине, али не само на њих.

Када све то саберемо, није реткост да једна особа попије шест различитих таблета у једном дану.

„Узимање више од пет лекова је полипрагмазија, али треба правити разликику између полипрагмазије и политерапије. У оба случаја имамо истовремено узимање по више лекова, али разлика је у сврсисходности. Код полипрагмазије је несврсхисходно, а политерапоје таквом применом се постиже оптималан терапијски ефекат“, наглашава алерголог др Драгана Тадић из КБЦ „Бежанијска коса“.

Додатни здравствени проблем повећава број таблета, нарочито код старијих хроничних болесника.

„Пију углавном више од пет лекова дневно, с тим што се често дешава да узимају на своју руку, или по препоруци фарамецеута, али се често дешава да узимају и сами витамине и минерале“, напомиње др Милена Турубатовић.

Међутим, веома је битно да то не крију од свог лекара, додаје докторка Тадић, чак и ако су направили неку измену у терапији, јер је важно да лекари буду упознати како би знали шта треба да предузму.

Што више лекова узимамо, то њихова дејство може да слаби. Због лоше комбинације лекова може доћи до погоршања болести, а истовременом употребом неких лекова може доћи и до поништавања дејства сваког. Лекару обавезно реците да ли узимате неке додатке у исхани, витамине, минералe.

„Мисле да ће тако ојачавати имунитет, да ће им то дати више снаге. Али то није добро, јер некада прекораче дозу или у интеракцији са другим лековима проузрокују лоше дејство“, каже др Турубатовић.

Зато је важно да се терапија узима искључиво у договору са лекаром.

„Савет је да слушају лекара, да разговарају са лекаром. Пацијент је одговоран за правилно узимање лекова, а лекар је тај који прописује терапијују, дозе, време примене. Сваки лек је добар, ако се даје када треба, како и колико треба“, напомиње др Тадић

„Врло је битно да се после свих спеијалстичких прегледа врате изабраном лекару да се у договору са њим, са списком свих своји лекова, виде да ли ти сви лекови могу да се узимају зајендо“, посебно наглашава др Милена Турубатовић.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво