Читај ми!

Карцином дојке - прегледи обављени на време, могу дати добре резултате

Национални дан борбе против рака дојке је 20. март, једног од најчешћих карцинома, не само у нашој земљи већ и у свету. Годишње оболи 4.600 жена, премине 1.600 Подаци су упозоравајући.

„Као јавно здравствена институција и друштво у целини пратимо кретање незаразних болести. Једно од најзаступљенијих обољења су малигне болести. Пре свега карцином дојке у популацији жена", рекла је др Верица Јовановић директорка Института „Батут".

Истакла је да се циклус редовне контроле код жена понавља на две године. То се нарочито односи на жене у старосној доби од 50 до 69 година.

„Важна је подршке иницијативама које су иновативне, а омогућавају да се информисање и учешће целокупног становништва у промовисању добрих пракси, у овом случају раних превентивних прегледа", рекла је др Јовановић.
Закључак недавног састанка министра здравља Златибора Лончара и студената Медицинског факултета, истакао је добру
иницијатива студената у погледу дијагностика раног карцинома дојке код жена које у првој линији сродства имају карцином дојке.

„То је знак да жена треба да се јави лекару на контролни преглед, а студенти су дали предлог да се уради и генетско истраживање", истакла је др верица Јовановић.

Мобилни мамограф на Калемегдануна дневном нивоу прегледа између 70 и 80 жена. Интересовање је велико, а обављају прегледи за жене узраста од 45 до 70 година.

„Апелујемо да се прегледи ураде на време, јер ако су на време и постави се дијагноза на време, исход је бољи и у око 90 одсто случајева долази до излечења", напоменула је др Верица Јовановић, директорка Института „Батут".

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи