Читај ми!

Мобилни мамограф на Калемегдану - прегледи уз личну карту или здравствену књижицу

Март је месец борбе против рака, месец у коме интензивније причамо о раку дојке. По статистикама свака осма или дванаеста жена има ризик да оболи од рака. На Калемегдану у Београду постављен је мобилни мамограф, који ће примати пацијенте до 31. марта 2022. године

Сваке године у Србији око 4.600 жена оболи, а око 1.600 умре од рака дојке. То су били подаци пре пандемије. Какви су ретултати сада и да ли је пандемија утицала на повећање броја жена које се боре са раком? 

„Идући у сусрет 20. марту Националном дану борбе против рака дојке још једном подсећамо целокупну заједницу о значају раног откриваљња рака дојке и о значају превентивних прегледа и стриминг мамографије за жене у периоду од 50. до 69. године", рекла је доц. др Верица Јовановић, директорка Института „Батут".

На Калемегдану је почео да ради мобилни мамограф, ко може да дође на преглед и шта је потребно од докумената?

„Потребно је понети личну карту или здравствену књижицу, а мамограф на Калемегдану радиће до 31. марта 2022. године. Радно време је од 8 до 20 часова, а  постоје и бројеви телефона на које се прегледи могу заказати", истакла је докторка Јовановић.

Према плану здравствене заштите пружамо услуге здравствене заштите у свим домовима здравља, свуда где постоји мамограф прегледи су доступни заказивањем прегледа гинеколога или лекара опште праксе. За општину Нови Београд, Врачар и Обреновац, почели смо да шаљемо позивна писма за прегледе мамографије, а планирано је да се акција прошири на целу Србију", истакла је доц. др Верица Јовановић, директорка Института „Батут".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво