Читај ми!

Које врсте соли су за избегавање, а које су добар избор

Иако је со неопходан зачин, није нам заиста потребна у сваком залогају. Како бисмо сазнали која је права мера, које су врсте соли бољи избор и како да препознамо такозване скривене соли у храни у РТС Ординацији је објаснија нутрициониста Ана Тодоровић.

Према препорукама Светске здравствене организације пет грама соли у току дана, односно једну кафена кашичица, сасвим је довољна дневна количина соли, напомиње гошћа РТС Ординације, нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Ипак, многи то не поштују и уносе вишеструко веће количине од препоручених.

„Још већи проблем је што се у многе индустријске производе, и слане и слатке додаје со, па с тога кад унесемо и кроз те намирнице со, онда ми готово упетостручимо препоручену дневну количину“, упозорава нутрициониста.

На домаћем тржишту данас је могуће пронаћи неколико различитих врста соли.

Целерова со - за посебну ноту јела

Целерова со је, како објашњава Ана Тодоровић, у ствари мешавина сушеног целера и морске соли, која због тог односа има одличан минерални састав, јер целер само поспешује морску со која је већ препуна минерала.

„Целерова со је јако добра зато што у себи садржи значајну количину калијума, па уколико се са њом не претера има чак, можда, и мали диуретски ефекат, односно избацује воду“.

Ипак, Ана Тодоровић наглашава да диуретски ефекат ова со има само када се конзумира у умереној количини. Иначе, целерова со се истиче по специфичној ароми и укусу што јелима даје додатно лепу ноту.

Хималајска со – солидног састава

Садржи доста калијума, има мање натријума, садржи гвожђе и друге минерале као што су цинк и селен, и управо због оваквог састава, нутрициониста каже да ова со нема лош састав, али да је свакако препорука да се умерено користи.

Морска со – за појединце опрез!

Ова врста соли има изразиту количину натријума и стога људи који имају хипертензију (повишен крвни притисак), као и људи који имају проблема са бубрежном функцијом, а то важи генерално за све соли, треба да буду јако опрезни и умерени, тако да је заиста оскудно користе. Морска со је пуна јода.

Калијумова со – идеална за кардиолошке пацијенте

Богата је калијумом, а мање натријумом, односно готово да натријум не садржи уопште или само у траговима и она је искључиво препорука код кардиолошких пацијената, код особа са бубрежном инсуфицијенцијом и генеарлно људима који имају тенденцију да им се течност задржава у организму.

Иначе, генерална препроука је да се све ове соли користе комбиновано, а не само једна врста.

Коме је која врста соли одговара

Ако се врсте соли пореде свака има своје предности и мане. Тако целерова со има појачану количину калијума и добар диуретски ефекат, а има и натријума. Хималајска со има натријума, али је у добром балансу са калијумом, па онда може да се користи често.

Морска со има доста натријума и директно утиче на вредности тензије па у том смислу треба јако опрезно колико год да је здрава да се користи. Калијумова со је због изостанка натријума за све наведено добра.

Највећи проценат натријума је у обичној кухињској соли, затим следи морска со, па хималајска, целерова и на послетку је калијумова со, која натријум готово уопште не садржи.

Тодоровићева подсећа да произвођачи соли на тржишту имају обавезу да соли обогаћују јодом, тако да би требало да све оне сарже јод, али свакако је важно да се не конзумира обична евапорисана со која не садржи јод, већ увек треба настојати да се користи јодирана со.

Гошћа РТС Ординације подсећа да је јод врло важан минерал, посебно у подизању имуног система: „Знамо да јод и селен заједно синергетски делују на наш имуни систем".

Где се све соли крију?

У РТС Ординацији је изнет и дугачак списак намирница за које нисмо свесни да када их конзумирамо уносимо додатне количине соли. Изненађујуће је да су то често чак и намирнице које делују неутрално, па чак и слатко.

Ако нисте знали, каквог је укуса кисела вода када се остави да испари, водитељка РТС Ординације, Марија Поповић, експериментисала је и установила да кисела вода када изветри постаје потпуно слана.

Нутриционисткиња Ана Тодоровић је ово потврдила и рекла да количина соли у овом напитку зависи од произвођача и врсте минералне воде, али свакако је увек значајна количина соли присутна и због тога се људима који имају хипертензију не препоручује коришћење минералне воде, као и свима онима који имају тенденцију да задржавају течност.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво