Читај ми!

Које врсте соли су за избегавање, а које су добар избор

Иако је со неопходан зачин, није нам заиста потребна у сваком залогају. Како бисмо сазнали која је права мера, које су врсте соли бољи избор и како да препознамо такозване скривене соли у храни у РТС Ординацији је објаснија нутрициониста Ана Тодоровић.

Према препорукама Светске здравствене организације пет грама соли у току дана, односно једну кафена кашичица, сасвим је довољна дневна количина соли, напомиње гошћа РТС Ординације, нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Ипак, многи то не поштују и уносе вишеструко веће количине од препоручених.

„Још већи проблем је што се у многе индустријске производе, и слане и слатке додаје со, па с тога кад унесемо и кроз те намирнице со, онда ми готово упетостручимо препоручену дневну количину“, упозорава нутрициониста.

На домаћем тржишту данас је могуће пронаћи неколико различитих врста соли.

Целерова со - за посебну ноту јела

Целерова со је, како објашњава Ана Тодоровић, у ствари мешавина сушеног целера и морске соли, која због тог односа има одличан минерални састав, јер целер само поспешује морску со која је већ препуна минерала.

„Целерова со је јако добра зато што у себи садржи значајну количину калијума, па уколико се са њом не претера има чак, можда, и мали диуретски ефекат, односно избацује воду“.

Ипак, Ана Тодоровић наглашава да диуретски ефекат ова со има само када се конзумира у умереној количини. Иначе, целерова со се истиче по специфичној ароми и укусу што јелима даје додатно лепу ноту.

Хималајска со – солидног састава

Садржи доста калијума, има мање натријума, садржи гвожђе и друге минерале као што су цинк и селен, и управо због оваквог састава, нутрициониста каже да ова со нема лош састав, али да је свакако препорука да се умерено користи.

Морска со – за појединце опрез!

Ова врста соли има изразиту количину натријума и стога људи који имају хипертензију (повишен крвни притисак), као и људи који имају проблема са бубрежном функцијом, а то важи генерално за све соли, треба да буду јако опрезни и умерени, тако да је заиста оскудно користе. Морска со је пуна јода.

Калијумова со – идеална за кардиолошке пацијенте

Богата је калијумом, а мање натријумом, односно готово да натријум не садржи уопште или само у траговима и она је искључиво препорука код кардиолошких пацијената, код особа са бубрежном инсуфицијенцијом и генеарлно људима који имају тенденцију да им се течност задржава у организму.

Иначе, генерална препроука је да се све ове соли користе комбиновано, а не само једна врста.

Коме је која врста соли одговара

Ако се врсте соли пореде свака има своје предности и мане. Тако целерова со има појачану количину калијума и добар диуретски ефекат, а има и натријума. Хималајска со има натријума, али је у добром балансу са калијумом, па онда може да се користи често.

Морска со има доста натријума и директно утиче на вредности тензије па у том смислу треба јако опрезно колико год да је здрава да се користи. Калијумова со је због изостанка натријума за све наведено добра.

Највећи проценат натријума је у обичној кухињској соли, затим следи морска со, па хималајска, целерова и на послетку је калијумова со, која натријум готово уопште не садржи.

Тодоровићева подсећа да произвођачи соли на тржишту имају обавезу да соли обогаћују јодом, тако да би требало да све оне сарже јод, али свакако је важно да се не конзумира обична евапорисана со која не садржи јод, већ увек треба настојати да се користи јодирана со.

Гошћа РТС Ординације подсећа да је јод врло важан минерал, посебно у подизању имуног система: „Знамо да јод и селен заједно синергетски делују на наш имуни систем".

Где се све соли крију?

У РТС Ординацији је изнет и дугачак списак намирница за које нисмо свесни да када их конзумирамо уносимо додатне количине соли. Изненађујуће је да су то често чак и намирнице које делују неутрално, па чак и слатко.

Ако нисте знали, каквог је укуса кисела вода када се остави да испари, водитељка РТС Ординације, Марија Поповић, експериментисала је и установила да кисела вода када изветри постаје потпуно слана.

Нутриционисткиња Ана Тодоровић је ово потврдила и рекла да количина соли у овом напитку зависи од произвођача и врсте минералне воде, али свакако је увек значајна количина соли присутна и због тога се људима који имају хипертензију не препоручује коришћење минералне воде, као и свима онима који имају тенденцију да задржавају течност.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. дец 2021, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Bijeli otrov?!

U Belgiji je prije par godina bilo istrazivanje povodom primjetnog povecanja pacijenata sa problemima stitne zljezde. Direkto dovedeno u vezu sa trendom izbijegavanja soli u ishrani (i ostalih bijelih "otrova'). Ne jedira se kuhinjska so za badava. Najjednostavniji nacin da se neophodni jod unese u organizam.

(понедељак, 06. дец 2021, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

So je so

Natrijum hlorid (NaCl). Sve ostalo je marketing. Price za filirante.

(понедељак, 06. дец 2021, 02:36) - anonymous [нерегистровани]

Pa neznam sta da kazem,

Kada je Moja koleginica studirala farmaciju rekla je da unos soli zavisi od fizicke I umne aktivnosti pojedinca...

Tako radi fizicki teske poslove ili studira treba da poveca unos soli....

(понедељак, 06. дец 2021, 01:07) - anonymous [нерегистровани]

Živi zdravo, ne kupuj gotovu hranu

Sve što se industrijski proizvodi izuzetno je loše po zdravlje. Obično zato što je jeftinije, ali i zato što se bolje prodaje. Recimo, ljudi vole slatko, pa se ogromne količine šećera stavljaju u sve i svašta. Slično je i sa solju. Naravno, ne postoje neophodni standardi zbog korumpirane vlasti.

Ko sam priprema jela i kolače upotrebiće zdravije namirnice, ali i mnogo manje soli i šećera. Ko voli da kupuje gotovo - počev od raznih parizera, kobasica i salama, pa do gotovih jela i brze hrnae - mora da bude svestan da se truje. Organizam, u stvari, čini čuda, ali ipak ima svoje granice. Ko ih pređe ima velikih problema.

Inače, mnogi ističu da su im hamburgeri u restoranima brze hrane ukusniji nego kada ih prave kod kuće. Tajna je u sosovima koji se stavljaju na hamburgere, a većina će reći da koriste tajne recepte ili tajne sastojke. A tajna je skoro uvek samo običan šećer. Sosovi ga sadrže u ogromnim količinama (počev od kečapa), a ne znam nikoga sa mozgom ko bi kućnu pljeskavicu posuo šećerom. Ako nije normalno kod kuće nemojte da vam bude normalno u prodavnici.

(недеља, 05. дец 2021, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

Japanci

Japanci su najdugovecnija nacija na svetu a prosecno trose preko 20 grama soli dnevno!

(недеља, 05. дец 2021, 20:18) - Филип Бараћ [нерегистровани]

Шећер не со

Зашто нико не говори о штетности шећера уместо соли. Шећер је много опаснији по наше здравље него со!