Читај ми!

УНИЦЕФ испоручио апарат који спасава животе тек рођених беба

Институт за неонаталогију у Београду добио је данас од Уницефа апарат за терапијску хипотермију асфиктичне новорођенчади, који је обезбеђен од донација индивидуалних донатора и компанија које су се одазвале кампањи Уницефа – „Тако мали да би у срце стали“.

Након донације четири инкубатора, од којих су два прошле недеље достављена Новом Саду и Крагујевцу, а два је добила Дечија клиника у Нишу, Уницеф наставља са подршком неонаталним јединицама у Србији.

Апарат за терапијску хипотермију асфиктичне новорођенчади, у вредности од 2.419.000 динара, намењен је лечењу превремено рођених беба које су рођене са проблемима дисања и недостатком кисеоника приликом порођаја.

„Током епидемије ковида 19 када сви улажу највеће напоре у лечењу инфицираних и сузбијању епидемије, Уницеф није заборавио да је многим тек рођеним бебама  свакодневно потребна помоћ здравственог система, без обзира на кризу. Стога је Уницеф  донирао Институту за неонатологију апарат за контролисану системску хипотермију. У питању је апарат који служи за спровођење доказане терапијске методе у спречавању оштећења мозга. Набавку ове вредне донације омогућиле су донације компанија и појединаца који су се одазвали позиву Уницефа.

Апарат за контролисану системску хипотермију се примењује у лечењу хипоксично-исхемијске енцефалопатије, која се некада јавља у склопу перинаталне асфиксије код беба. Терапијска хипотермија поред шансе за живот омогућава најквалитетнији третман и исход лечења, смањујући неуроразвојне и психомоторне поремећаје", изјавила је др Јасминка Перуничић, која је у име Института преузела донацију.

У Србији се годишње роди 65 хиљада деце, од којих је 4000 рођено превремено, а свакога дана нових седам беба захтева неки вид ургентне подршке. Управо је превремено рођење одговорно за више од 60% смртних случајева новорођенчади.

„Институт за неонатологију брине се о најосетљивијим бебама у Србији. Изузетно је важно да у сваком тренутку и за свако дете имају најбоље услове за пружање подршке која омогућава преживљавање и што оптималнији развој 'малих дивова'. Институт неонаталне интензивне неге, је пример добре праксе у земљи и целом региону када је реч о примени породично оријентисане развојне неге и ми смо заједнички подржали да се ове праксе пренесу на све јединице неонаталне интензивне неге у Србији.

Очување највиших стандарда здравствене заштите деце, упркос изазовима које пандемија ковида 19 намеће, су заједнички приоритет и зато захваљујемо бројним донаторима што нам помажу да омогућимо безбедан и здрав почетак сваком детету у Србији“, изјавила је Јелена Зајегановић Јаковљевић, руководитељка програма за рани развој Уницефа.

Кампања „Тако мали да би у срце стали“ покренута је у новембру прошле године са циљем модернизације и опремања неонаталних јединица у Србији. Кампању је подржало Министарство здравља Републике Србије, са којим Уницеф од 2017. године интензивно сарађује на унапређењу рада неонаталне службе. До сада се позиву Уницефа одазвало 4.638 индивидуалних донатора и 179 компанија који су своје донације наменили управо за подршку најосетљивијим бебама.

Уницеф ће наставити са набавком неопходне опреме и пружањем подршке јединицама за интензивну неонаталну негу да досегну европске стандарде. То укључује и спровођење принципа породично орјентисане развојне неге као виталног корака ка побољшању исхода у погледу смртности, болести и развоја деце рођене пре времена и са здравственим компликацијама.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво