Читај ми!

За "мале дивове" четири инкубатора у три града

УНИЦЕФ је испоручио четири инкубатора у три града у оквиру кампање "Тако мали да би у срце стали", која је покренута прошле године са циљем модернизације и опремања неонаталне службе у Србији.

У оквиру велике кампање УНИЦЕФ-а под називом "Тако мали да би у срце стали" која је покренута прошле године са циљем опремања и модернизације неонаталних јединица у Србији, град Нови Сад од данас је опремљенији за један нови инкубатор.

Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, уручила је инкубатор директорки Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, доц. др Јелени Антић у присуству државног секретара у Министарству здравља, проф. др Ференца Вицка, покрајинског секретара за здравство проф. др Зорана Гојковића и представника компанија "Боја Сомбор и Војпут", Горана Јанковића, који је донирао средства за набавку инкубатора у Новом Саду.

"Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине је у претходним годинама већ добио неонатални респиратор, као и значајну опрему и подршку усмерену на очување породично орјентисане развојне неге превремено рођених беба. Огромна је подршка коју добијамо од УНИЦЕФ-а и та помоћ се пре свега огледа у јачању наших капацитета, као и стручној подршци коју добијамо, огромној посвећености стручњака и неуморној борби да се развојна нега доведе до највиших стандарда. Чињеница је да и у овако тешким временима, ми у УНИЦЕФ-у имамо поузданог партнера на кога увек можемо да рачунамо", изјавила је директорка Института, доц. др Јелена Антић.

У Србији се годишње роди 65 хиљада деце, од којих је 4.000 рођено превремено, а свакога дана нових седам беба захтева неки вид ургентне подршке. Управо је превремено рођење одговорно за више од 60 посто смртних случајева новорођенчади.

Захваљујући сарадњи са водећим националним стручњацима из области неонатологије, УНИЦЕФ је у периоду од 2017. године до данас дефинисао низ мера којима су подржане јединице за интензивну неонаталну негу у осам здравствених установа у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду.

Након избијања пандемије ковид-19, УНИЦЕФ је обезбедио и 12 неонаталних респиратора за потребе интензивног збрињавања превремено рођених беба у овим установама. УНИЦЕФ је од 2017. уложио укупно 36.928.892,00 динара у модернизацију рада неонаталне службе у Србији.

"Превремено рођене бебе боре се за живот од првог тренутка свог доласка на свет. Да бисмо им обезбедили најбоље услове, неопходно је да наставимо да радимо на унапређивању неонаталних јединица и да јачамо капацитете лекара који овим бебама пружају подршку без које не би преживеле. Истовремено морамо стварати услове, упркос изазовима пандемије, у којима се негује стални контакт између родитеља, маме и тате и новорођенчета који је кључан за њихово емоционално повезивање па самим тим за раст и развој детета," навела је директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Захвалила је свима који су се одазвали апелу и који су својим донацијама омогућили да се настави опремање стандарде јединица неонаталне интензивне неге, на чему УНИЦЕФ у сарадњи са Министарством здравља посвећено ради од 2017. године.

"Позивам и друге да нам се прикључе, јер су солидарност и заједништво, најбољи одговор на све оно са чиме се суочавамо у временима великих изазова", изјавила је Костадинова.

Кампању "Тако мали да би у срце стали" подржало је Министарство здравља Републике Србије, са којим УНИЦЕФ од 2017. године интензивно сарађује на унапређењу рада неонаталне службе у Србији.

"УНИЦЕФ је важан партнер, а подршка модернизацији неонаталне неге у Србији један је од приоритета на коме заједно радимо од 2017. године. Та подршка је посебно важна у време пандемије, јер бебе и деца морају добити најбољу негу независно од околности. Захваљујемо УНИЦЕФ-у и свима који су донирали средства, јер само заједнички можемо да одговоримо на све изазове и обезбедимо да ове осетљиве бебе добију најбоље могуће услове да започну живот", изјавио је државни секретар у Министарству здравља, проф. др Ференц Вицко.

Здравље деце приоритет 

Покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић рекао је да је УНИЦЕФ значајан партнер са којим сарађују у бројним областима.

"Међутим, здравље и развој деце морају да остану приоритет у свим контекстима - укључујући текућу пандемију и ја морам да кажем да је УНИЦЕФ и ове и прошле године остао посвећен унапређењу рада перинаталне, а посебно неонаталне здравствене заштите. У првом таласу пандемије, УНИЦЕФ је прошле године између осталог обезбедио 12 неонатолошких респиратора, а данас поклања 4 инкубатора, по један у Новом Саду и Крагујевцу и два инкубатора данас стижу у Ниш и ми смо захвални на таквој подршци", изјавио је покрајински секретар Гојковић.

Захваљујући одзиву 4.992 појединца и 161 компаније, УНИЦЕФ је само током ове кампање, у периоду од новембра 2020. до сада, прикупио више од 10 милиона динара, што је омогућило набавку четири инкубатора која се данас достављају Новом Саду и Крагујевцу, док два инкубатора иду у Ниш. Један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади намењен је Институту за неонаталогију у Београду, а два реанимациона стола ће у јуну бити достављена у Крагујевац.

"Боја Сомбор и Војпут су донирале средства за набавку инкубатора, јер смо у УНИЦЕФ-у препознали сарадника који може да уједини компаније и партнере око заједничког циља. А када је тај циљ подршка превремено рођеним бебама како би оне добиле шансу за живот, онда ту дилеме нема, и ја сам сигуран да смо донели добру одлуку и уверен сам у то да ћемо заједничку сарадњу наставити и у другим областима", изјавио је Горан Јанковић, директор компанија "Боје Сомбор и Војпут" које су донирале за набавку инкубатора у Новом Саду.

УНИЦЕФ ће наставити са набавком неопходне опреме и пружањем подршке јединицама за интензивну неонаталну негу да досегну европске стандарде. То укључује и спровођење принципа породично орјентисане развојне неге као виталног корака ка побољшању исхода у погледу смртности, болести и развоја деце рођене пре времена и са здравственим компликацијама.

Превремено рођеној деци неопходна је подршка и након изласка из болнице, јер имају већи ризик да касне у развоју и да имају потешкоће у учењу. Стога су ангажовање и рад са породицама ради лакшег раног препознавања развојних кашњења и правовремене интервенције најважнији за здравље и будућност детета, посебно за децу која су рођена пре времена.

УНИЦЕФ позива грађане и пословну заједницу да својим донацијама наставе да пружају помоћ, како бисмо показали сву снагу заједништва и помогли да најосетљивије бебе добију најбоље услове за почетак живота.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво