Добар за кости, кожу, регулисање притиска – кромпир

Кромпир је неизоставни део скоро сваке светске кухиње. Ипак, поред тога што је калоричан, кромпир је и здрава намирница, а посебно је добар за нервни систем и кожу.

Бројне су благодети које кромпир пружа, а за које можда нисте знали. Регулише крвни притисак, али не ако га једете свакога дана као помфрит или чипс, већ ако се добро припреми, као печен или куван. 

Нутриционисткиња Шилпа Арора каже: „Један кромпир од око 100 грама има до 100 калорија, али је изузетно хранљив, и само је начин на који спремамо кромпир проблематичан. Он је одлична намирница за оне са повишеним крвним притиском и задржавањем воде јер уравнотежује ниво натријума".

Кромпир је такође богат хлорогеном киселином и антоцијанинима, хемикалијама које помажу у снижавању крвног притиска.

Кромпир је добар и као природни лек за смирење.

Према наводима у часопису „Лековита храна", кромпир је богат је триптофаном, аминокиселином која има природна седативна својства која помаже у смиривању нерава.

Витамини и јачање костију 

Алфа-липоична киселина присутна у кромпиру, може помоћи у јачању укупног когнитивног здравља. Стручњаци су повезали ову киселину са благотворним ефектима код пацијената са Алцхајмеровом болешћу.

Бројни витамини и минерали присутни у кромпиру позитивно утичу на функцију мозга а посебно витамин Б6.

„Богат калцијумом и фосфором, кромпир помаже у јачању костију", каже нутриционисткиња Арора. Схилпа и додаје да су и вгожђе, калцијум, магнезијум, фосфор и цинк присутни у кромпиру такође елементи који доприносе изградњи и одржавању коштане структуре и чврстоће. 

Кромпир може похвалити изврсном способношћу за повећање количине колагена у кожи.

Једноставна маска за лице од кромпира може помоћи у лечењу акни и других кожних проблема попут тамних мрља.

Стручњак за кожу и косу, др Дипали Бардвеј, каже да као дерматолог, препоручује својим пацијентима да користе сок од кромпира за предео испод очију.

„Кромпир има својства затезања коже, и може утицати на заустављање прераног старења и на смањење бора. Будући да је кожа испод наших очију танка, има тенденцију да се брзо набора, а ту сок од кромпира веома помаже", саветује др Бардвеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво