Читај ми!

Умиру ли жене од срчаног удара

Кардиоваскуларне болести су највећи узрок смртности на глобалном нивоу. Сваке године, од последица ових болести умре 17,9 милиона људи. Упркос алармантним статистикама, недавна анкета је открила да милиони жена верују да само мушкарци умиру од срчаног удара.

Према Светској здравственој организацији, у групу кардиоваскуларних болести убрајају се различитих поремећаја који захватају срце и крвне судове, а у коју спадају болести срца, цереброваскуларне болести, реуматске болести срца и друга стања.

Четири од пет смртних случајева везаних за кардиоваскуларне болести су узроковане срчаним и можданим ударима, а једна трећина умрлих је млађа од 70 година.

Истраживање које је спровео „Хелтспан“ показало је да више од једне од 10 жена сматра да само мушкарци треба да брину због срчаних тегоба, док свака осма верује да жене не могу доживети срчани удар. Свака четврта од испитаних жена мисли да жене имају другачије сиптоме уколико болују од кардиоваскуларних болести него мушкарци.

Званичне цифре показују да тренутно само у Великој Британији има више од 800.000 жена које живе са коронарном болешћу срца, која је главни узрок срчаног удара. Поред тога, око 35.000 жена сваке године у Великој Британији буде примљено у болницу после инфаркта, што је у просеку 98 дневно или четири жене на сваки сат.

Да ли жене пате од кардиоваскуларних болести једнако као и мушкарци?

Према Британској фондацији за срце, од кардиоваскуларних болести сваке године умре двоструко више жена него од рака дојке који се сматра највећим узрочником смртности жена. Упркос подацима и даље се срчани удар сматра мушком болешћу.

„Још увек постоји уврежено мишљење да жене не оболевају од болести срца. Генерално, жене су забринутије због болести попут рака дојке и не схватају да су болести срца и крвних судова много ризичније по њихово здравље“, наглашава професор Питер Колинс.

Да ли се симптоми разликују код мушкараца и жена?

У Британској фондацији за срце наводе да је уобичајена заблуда да мушкарци и жене имају различите симптоме срчаног удара, додајући да, иако се симптоми разликују од особе до особе, не постоје симптоми који жене доживљавају мање или више него мушкарци.

Међутим, из Фондације наглашавају да симптоми, развој и исход болести могу бити другачији код жена, због чега често долази до тога да жене добијају погрешну дијагнозу и неадекватну терапију.

Професор Колинс се слаже с тим и додаје да се срчани удар код жена често манифестује другачије, а да су разлози за то веома слижени.

„Код жена се чешће дешава да до срчаног удара дође постепеном ерозијом коронарних артерија због масних наслага, него наглим пуцањем“, објашњава професор.

Постоји претпоставка и да жене имају виши праг осетљивости на бол, с обзиром на то да је естроген ефикасно средство против болова.

Срчани удар и пол, постоје ли разлике?

Према подацима које је објавила британска фондација, процењује се да је више од 8.200 жена у Енглеској и Велсу умрло током десетогодишњег периода јер нису имале једнак третман као мушкарци. Истраживање је показало и да жене дуже одлажу тражење помоћи када примете симптоме срчаног удара.

Прошлог месеца, засебна студија коју је спровела водећа добротворна организација за срчане инсуфицијенције, Фондација „Пампинг марвелоус", открила је да жене више од пет пута дуже чекају од мушкараца на дијагнозу срчане инсуфицијенције.

Истраживачи су открили и да је за 96 одсто већа вероватноћа да ће жена добити нетачну дијагнозу срчане инсуфицијенције – и то управо због уврежене заблуде да су то „мушке болести“.

Који су фактори ризика и да ли се разликују у зависности од пола?

Фактори ризика за развој кардиоваскуларних болести углавном су исти код мушкараца и жена. Мада тачан узрок није јасан, постоји много ствари које могу повећати ризик од добијања болести, укључујући: висок крвни притисак, пушење, дијабетес, неактивност и прекомерна тежина или гојазност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво