Нусефекти борбе против ковида 19: нарушено психичко здравље, онлајн злостављање, гојазност...

Све више адолесцената у Европи суочава се са проблемима у погледу психичког здравља, показује најновији извештај који је објавила канцеларија Светске здравствене организација.

Извештај је производ опсежне анализе великог броја података о физичком и менталном здрављу и друштвеним односима групе од 227.441 школске деце старости 11, 13 и 15 година из 45 земаља и указује на то да је ниво менталног здравља адолесцената у многим земљама опао у периоду између 2014. и 2018. године.

„Све већи број дечака и девојчица широм европског региона има проблеме с менталним здрављем и осећа се депримирано, нервозно или раздражљиво и то је разлог да сви ми будемо забринути“, рекао је регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге.

Каже и да начин на који будемо одговорили на овај растући проблем може имати утицаја на генерације, а улагање у младе људе тиме што би им се, на пример, обезбедила лака доступност заштите менталног здравља које одговарају њиховим потребама исплатиће се троструко.

То ће уједно, како је навео Клуге, донети здравствену, друштвену и економску корист данашњим адолесцентима, који ће сутра бити одрасли, али и будућим генерацијама.

Према извештају, проблеми са менталним здрављем код адолесцената повећавају се током одрастања, а девојчице су под израженијим ризиком у односу на дечаке, наводи се у саопштењу канцеларије СЗО за Европу.

Такође, четвртина адолесцената најмање једном седмично осећа нервозу и раздражљивост или има проблеме са спавањем, а утврђене су и значајне разлике између одређених земаља када је реч о менталном здрављу адолесцената, што доводи до закључка да у свему улогу могу имати и културолошки и економски разлози, као и конкретне политике које се спроводе у земљама обухваћеним извештајем.

У приближно трећини земаља анкетирани адолесценти су рекли да школске обавезе за њих престављају извор притиска, а број младих који су рекли да воле школу је мањи него 2014. наведено је у извештају.

Када је реч о све заступљенијој употреби дигиталних технологија – које имају и своју позитивну страну, уочено је да оне адолесценте такође могу учинити рањивијим и изложити их новим видовима опасности, као што је злостављање путем интернета, а у том погледу несразмерно су више угрожене девојчице.

Како се наводи у извештају, нешто више од 10 одсто анкетираних адолесцената рекло је да је са злостављањем на интернету било суочено најмање једном у претходна два месеца.

Извештај такође указује на проблеме попут ризичног сексуалног понашања, конзумирања алкохола и дувана, недовољне физичке активности, као и лошег начина исхране, односно последичне прекомерне тежине и гојазности.

Извештај је заснован на резултатима једне студије из 2017. и 2018. године, па ће, када такве студије буду спровођене у будућности, резултати такође представљати референтну тачку за утврђивање утицаја који на ментално здравље адолесцената има тренутна пандемија корона вируса, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво