Добра вест: Процедуре вантелесне оплодње се настављају

Kовид 19 је привремено зауставио и вантелесну оплодњу. Више од 3.500 парова заустављено је на путу ка родитељству. Kада је бесплатна оплодња у питању, највише је погодила жене које ус у међувремену напуниле 42 године.

Са епидемијом короне, дошло је до промене алгоритама лечења парова који имају проблем са зачећем. Гост Јутарњег програма, професор др Александар Љубић, гинеколог акушер, напомиње да су се наши лекари придржавали препорука светских и европских удружења и нашег министарства да потпуно обуставе процес вантелесне оплодње.

„Мале ревизије припремних програма кренуле су током априла, да би од 5. маја, прво светска и европска удружења, а онда и све наше установе кренуле у припрему за рад са дозволом да под одређеним условима за пацијенте, за особље и установе, могу да крену у процедуре“, објашњава др Љубић.

Уведени су одређени тријажни протоколи који пацијенте треба да поделе на оне код којих је одмах могуће радити целу процедуру и на оне код којих се не може, или на оне које треба додатно испитати на присуство антитела вируса.

„Пацијенти попуњавају упитнике две недеље пре него што ми крећемо у процедуру и током сваке етапе процедуре се поново уверавамо да се нешто није променило“, додаје доктор.

Генерално, у процедуру могу да уђу сви они пацијенти који су негативни на тријажни упитник и немају температуру. Пацијенти који имају неки од симптома спадају у групу оних код којих ће се поновити више тестова како би се доказало да су негативни. Наравно, испитивање се односи и на жену и на мушкарца.

Сличан протокол важи и за сво особље које ради у клиникама за вантелесну оплодњу. Такође, нова правила су наложила да се морају прилагодити услови рада, број особља који може да буде у једној просторији у исто време, временски размак између појединих пацијената где се стриктно поштује да само један пацијент може да буде присутан у простору и да мора да протекне одређени период времена између две процедуре како би био стерилисан цео простор.

„Уз све то су уведени и одређени технолошки захтеви, као што је број измена ваздуха у једном сату, кубатура, број људи који нечим рукују и низ специфичности везаних за рад саме установе које омогућавају да све процедуре буду урађене што безбедније“, напомиње гост Јутарњег програма.

У моменту када се коронавирус појавио с обзиром на то да наука није имала готово никаква сазнања о овом проблему, доминирао је став да се не ради ништа по питању хумане репродукције, чак ни природним путем, док се не утврди да ли се могу појавити одређени негативни ефекти. С обзиром на то да до сада највећи број истраживања није успео да докаже присуство вируса у ћелијама око јајне ћелије или семена или у њима, дошло се до закључка да нема повећане шансе да ће ембрион који настаје из јајне ћелије и семена, у условима у којима лекари екстремно воде рачуна о контаминацији, дође до контакта са вирусом.

Зато парови слободно могу да дођу и започну процес оплодње, каже на крају гостовања у Јутарњем програму професор Александар Љубић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво