Беба која је дошла на свет захваљујући тиму српских лекара

Мултидисциплинарни тим Клиничког центра Србије који је први пут у свету успешно довео до порођаја 24-годишњу болесницу са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије и даље сређује утиске после великог подухвата.

Мултидисциплинарни тим који је по први пут у свету довео до успешног завршетка трудноће код овако комплексне болеснице са веома тешком плућном хипертензијом и стентом у главном стаблу леве коронарне артерије су чинили: гинеколози-акушери проф. др Снежана Плешинац и др Иван Павловић, анестезиолози др Снежана Митровић и др Мирјана Качар, неонатолог др Вишња Стаматовић и кардиолози др Горица Радовановић и проф. др Арсен Ристић са којим је разговарала Ана Стаменковић.

„Ово је велики успех лекарских тимова Клиничког центра Србије и уопште групе ентузијаста која већ дужи низ година покушава да лечење плућне хипертензије у Србији подигне на виши ниво. Управо је ово резултат који показује да смо успели да болест која је иначе имала просечно преживљавање 3,3 године доведемо, доласком једног по једног лека и све озбиљније терапије која је стизала у Србији, до таквог стања да наши пацијенти буду довољно добро, чак толико добро да може да се размишља о трудноћи“, наглашава професор Ристић.

Трудноћа је, додаје професор, због срчаног попуштања које се код ових болесника догађа у свакој врсти великог оптерећења, а трудноћа је сама по себи физиолошко оптерећење, апсолутно забрањена по свим међународним водичима. Пре него што је успостављена нова терапија и до 56 процената болесница није могло да преживи трудноћу. Како су лекови усавршавани, тај ризик је падао, али је просечна смртност, у глобалним регистрима, још увек негде око 35 одсто.

„Наша пацијенткиња је имала пуно среће. Имала је среће да буде на оптималној терапији да буде довољно добро да овако једну личну одлуку, коју смо ми, наравно, поштовали. У тренутку када је она ту одлуку донела, ми смо формирали врло озбиљан тим у коме је професорка Плешинац са Клинике за гинекологију водила трудноћу са тимом из Клинике за кардиологију“, истиче професор Арсен Ристић.

Пацијенткиња је пре три недеље примљена на Клинику за гинекологију и акушерство КЦС и цео тим се озбиљно припремао за порођај. Царски рез је обављен на Клиници за кардиологију за случај да дође до погоршања стања пацијента, које се често виђа код ових трудница, како би по потреби могла да буде уграђена срчана пумпа. 

„Јутрос сам обишао нашу болесницу. Она је одлично и беба лепо напредује“, каже професор Ристић.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког црнтра Србије, др Александар Стефановић сматра да је ово изузетан подвиг наших стручњака и пример успешности мултидисциплинарног приступа пацијентима.

„Трудноћа је протекла добро, али наравно, одлучили смо се да је завршимо пре времена због даљих ризика и по мајку и по бебу. Урађен је царски рез у 32. недељи трудноће. Претходно смо дали кортикостероидну терапију да би беби сарзрела плућа, што је рутинска процедура код оваквих поступака. У сваком случају ово је један прворазредни успех и доказ наше одличне организованости“, каже на крају разговора др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво