На време откривен рак грлића материце излечив у 90 одсто случајева

Јануар је месец морбе против рака грлића материце. У Србији се годишње та дијагноза постави код око 1.200 жена, а сваке године од рака грлића материце умре 453 жена. Превентивни прегледи и правовремено откривање омогућавају излечење у 80 до 90 одсто случајева.

Србија је на неславном петом месту у Европи по броју новооболелих жена, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, и по умирању од ове врсте рака, налазимо се на петом месту.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС проф. др Александар Стефановић каже да су овакве акције усмерене на подизање свести о важности овог проблема и о важности одазивања на скрининг програме и одлазака на превентивне прегледе.

„Подаци су такви да смо ми још на четвртом месту по учесталости обољевања у Европи. Статистика је нешто боља од претходних година, али само за нијансу. Србија је увела национални програм скрининга, који је сваке године бољи, али још није достигао жељени ниво“, истиче Стефановић.

Према његовим речима, најразвијеније европске земље су увеле такве програме још пре 30 година, а њима је путем рутинских прегледа и тестова смањена инциденца рака грлића материце са 30 на два до три случаја на 100.000 становника.

Превентивни прегледи кључ у борби против рака грлића материце

Стефановић нагалашава да се ради о болести која се на ефикасан начин спречити у 80 до 90 одсто случајева.

„На ГАК у Вишеградској се обави више од 1.000 прегледа годишње. У 30 до 40 одсто случајева се дијагностикује карцином грлића материце, а половина се већ налази у поодмаклим фазама када хирурзи више не могу ништа да ураде, већ се пацијенти шаљу на зрачење“, наводи Стефановић.

Ради се, како каже, о болести која споро напредује и ту је највећа шанса да се против ње боримо.

„Од када се појаве прве атипичне ћелије до развоја клиничне, инвазивне форме понекад прође и 10 година. У том временског прозору можемо да делујемо, откријемо атипичне ћелије, одстранимо промене у предмалигној фази док се није развио канцер“, објашњава Стефановић.

Што се вакцине тиче, она, како каже, представља примарну заштиту и њу су развијене земље увеле још пре 15 година, што је дало добре резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво