Шетњом до здравља

Само један од предлога шта треба радити да би се човек осећао боље, да би био срећнији је – пешачите! То је најздравија рекреација, а не кошта ништа. Довољно је да имате воље и удобну обућу.

Ногу пред ногу, у бржем ритму, у пару, са друштвом или соло. Само је важно шетати, лекари кажу, најмање пола сата дневно.

„У вашем организму после пола сата шетње долази до лучења хормона задовољства, то су серотонин и ендорфин. Ти хормони опуштају наш организам, успоравају срчани рад, побољшавају циркулацију, побољшавају дисање, дакле једно благостање за наш организам“, објашњава кардиолог др Предраг Митровић.

Планинарима је пешачење стил живота у којем, кажу, истински уживају. Кад није са планинарима, Славица шета са унуком Калином.

„Још од најранијег детињства кад сам са баком шетала ливадама до других места, ја сам створила навику да пешачим. Док сам била ђак, из школе сам се увек враћала пешке, од 12. гимназије па све до Трошарине. У студентско доба сам се учланила у планинарско друштво и почела да освајам планине, од оних нижих, виших па све до оних највиших стеновитих, од преко 2.500 метара“, каже Славица Ракић из Планинарског друштва „Железник“.

Истраживања су показала да су власници паса здравији и виталнији јер најмање два пута дневно љубимце изводе у шетњу.

Ана признаје да није била неки шетач, све док, пре шест година, у њен живот није ушао Шврћа.

„Шетам и кад је сунце и кад је киша и кад је хладно и када пада снег и ноћу и дању, и када сам баш уморна и дођем са посла, он ме само погледа и мотивише и кад се вратимо из шетње, обоје смо срећни, а и здравији, јер доста времена у току дана проведемо у шетњи“, прича новинарка РТС-а Ана Стаменковић.

Лекари кажу да је пешачење корисно за људе свих животних доби, наравно у складу са физичким могућностима.

Некада зграде до четири спрата нису имале лифт. Тада се градило по ЈУС-у, за оне млађе да преведемо, по југословенском стандарду.

Не користите лифт за ниже спратове, млађи могу да прескачу по једну степеницу.

Остали аутори: Јасмина Ракочевић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. окт 2018, 12:50) - www.mbt66.eu [нерегистровани]

Možda bih i ja trebao šetnjom do zdravlja!


Da se barem malo smirim, jer, kao da će mi srce prolupati!

(субота, 13. окт 2018, 23:24) - anonymous [нерегистровани]

Pešačite, dišite, posmatrate prirodu

Nije uvek lako odlučiti se za šetnju, nekada je to jako teško, razlozi mogu biti psihički i fizički, a najteže je kada vas obeshrabre oba. Jako bitno je probuditi volju u svojoj svesti da ćete svom organizmu učiniti dobro ako se pokrenete, napravite prvi korak, zatim drugi, pa treći, četvrti, peti...
Pokret tela je neophodan prirodan čin, važan, bitan za zdravlje svih organa vašeg tela. Ako je moguće, dok pešačite, posmatrate prirodu, boje, ptice...