Читај ми!

Забрињавајући састојци у пастама за зубе

Све већи број стоматолога верује да многе „комерцијалне“ пасте за зубе садрже састојке штетне за наше здравље. Хемикалије које се налазе у њима повезују се, између осталог, с раком усне дупље и дојке, иритацијом уста, али и загађивањем околине.

Доктор Тони Талбот, експерт у рестауративној стоматологији са искуством већим од 35 година и члан Краљевског колеџа за хирурге у Енглеској, верује да се производи које налазимо на полицама продавница често темеље на индустријској хемији, а не медицини.

„Неки произвођачи користе слоган којим поручују да су да су баш њихове пасте 'водећи производи које користе зубари', али то је зато што шаљу бесплатне производе сваком зубару у земљи“, каже Талбот.

Састојци који га највише забрињавају су:

Хемикалија која узрокује чиреве у устима – натријум-лаурил-сулфат. Реч је, тврди Талбот, о средству које се користи у 85 посто паста за зубе, а служи као средство за влажење, односно као нешто што омогућава да се паста лакше размазује. Проблем с овом хемикалијом је што отвара празнине у устима и омогућава пролазак токсина и канцерогених састојака.

Хемикалија триклосан – прошле године је један произвођач повукао с полица у САД производе с триклосаном. Наиме, јавност је постала свесна да је реч о хемикалији која је повезана с растом ћелија рака. Иначе, триклосан се у пасте за зубе ставља како би спречио болести десни.

Иако произвођач инсистира на тврдњи да је триклосан у малим количинама безопасан, истраживања су показала да је паста ефикасно средство за улазак триклосана у тело.

Средства за избељивање – Талбот објашњава да се за избељивање користе пероксиди и водоников пероксид, који су токсични и надражују меко ткиво. Додаје и како оштећују слузокожу у устима и могу узроковати штету на површинским ћелијама зубног меса. Такође, количине које су доступне у производима на полицама продавница често и не могу да избеле зубе.

Сићушни комадићи пластике у пастама за зубе – „Миркочестице су мали комадићи пластике у неким пастама за зубе, које су толико мали да се не могу видети ни под микроскопом. Делују као абразивно средство за уклањање мрља са зуба“, каже Албот.

„Али, они пролазе и кроз наше центре за прочишћавање воде, долазе у системе за воду и проналазе пут до прехрамбеног ланца. Пронађени су у каменицама, јастозима, дагњама и рибама у Северном мору, Тихом океану и Атлантику. Њихов учинак је сличан учинку пластичних кеса које нађу пут до мора и зачепе екосистем“, истиче доктор.

Ипак, упркос свим потенцијално опасним хемикалијама, Талбот не заговара да се одбаце пасте за зубе. Углавном зато што су флуориди које садрже променили стање наших зуба. Мали додатак флуорида направио је значајна побољшања код зубног здравља и помогао у смањењу каријеса, објаснио је доктор.

Дакле, пасте за зубе угледнијих брендова које садрже флуорид добре су за коришћење, сматрају неки зубари, иако се воде расправе и о томе јесу ли пасте с флуором опасне по здравље. Али, када су у питању други састојци – ту се прича компликује.

Компаније које производе пасте врло су лукаве при откривању састојака. На пример, зна се да неке пасте садрже триклосан, међутим, није позната његова концентрација па је потребно детаљнија анализ. Мањак транспарентности зубарима, а посебно пацијентима, отежава процену пасте за зубе.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 04. феб 2015, 10:29) - Aleksandar [нерегистровани]

Prirodna pasta za zube

Kombinacija Stabilizovanog Aloe Vera Gela i pčelinjeg propolisa umiruje desni i sluzokožu usta i može se naneti direktno i kada je pranje isuviše bolno.Ovakvo delovanje paste je jednostavno, sadržaj same paste je stabilizovani Aloe Vera Gel koji zajedno sa propolisom deluje kao prirodni antibiotik pri čemu će zajedno sa Alojom dovesti do umirenja ne oštećujući gleđ zuba i bez fluora.

(уторак, 27. јан 2015, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

?

Сада ништа није здраво.....Пасте за зубе су штетне по наше здравље,ништа не ваља па шта онда да радимо?

(уторак, 27. јан 2015, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Шта ћемо са флуоридом?!

Али, флуорид је такође штетан састојак. Нацисти су га користили у логорима за стерилисање затвореника. Такође смањује IQ и убија слободну вољу. А, сад се иронично рекламира на скоро свакој пасти за зубе!

(уторак, 27. јан 2015, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Pasta

Ja koristim Parodontax classic. Ne sadrzi fluorid, a ni navedene sastojke u tekstu.

(уторак, 27. јан 2015, 01:20) - anonymous [нерегистровани]

Pa njima se odobrio...

...račun u banci!

(понедељак, 26. јан 2015, 19:48) - Aggro [нерегистровани]

Rak usne duplje?

Ja sam čuo za stvarno svakakve rakove ali druže, aj realno ko je umro od paste za zube?

(понедељак, 26. јан 2015, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

Сода бикарбона

Обрни окрени, једини састојак пасте за зубе који заправо чисти зубе је сода бикарбона.

(понедељак, 26. јан 2015, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

zaboravili ste

flor ili sodium florid takodje stetan.

(понедељак, 26. јан 2015, 17:44) - borchaSRS [нерегистровани]

A...

...sta bi sa onim: Odobrilo udruzenje stomatologa te i te drzave.