Читај ми!

Ђумбир, лек на празничној трпези

До наше трпезе лековита биљка ђумбир пропутовала је дуг пут из Азије. Осим у тањиру, ароматични корен своје корисне особине показује и у контакту са кожом и косом, па се све чешће налази на листи састојака козметичких производа.

На празничном списку намирница требало би обавезно да буде и ђумбир. Осим што је пријатног и освежавајућег укуса, ова биљка вишеструко благотворно делује на организам.

Корен биљке пореклом из Азије, нашао је своје место у већини светских кухиња. Нашој су свакако најближи колачићи у које се додаје ђумбир у виду зачина.

Млади ђумбир углавном се кисели и користи у припреми јела, али се такође може скувати и укусан чај од очишћеног, исеченог корена у комбинацији са соком од лимуна или наранџе и додатком меда.

Овакав напитак посебно делује и на циркулацију скалпа, али и периферних делова тела, па га припаднице лепшег пола радо користе у борби против целулита.

Као зачин, најчешће је коришћен у кинеској, јапанској и индијској кухињи, додајући јелима одређену дозу свежине, али и љутине.

Од њега се праве разни колачи и грицкалице, али и пиво и вино, посебног реског укуса. У праху се додаје чак и кафи, посебно у Египту.

Због свог благотворног дејства на дигестивни тракт ђумбир се користи и као лек.

Највећи учинак има у побољшавању варења и при спречавању мучнине те се посебно препоручује у периоду постоперативног опоравка ради успостављања рада црева и јачања организма, као и током трудноће за спречавање јутарњих мучнина.

Стари Кинези су одавно схватили и да је ова лековита биљка одличан лек против вртоглавице, али и малаксалости, губитка апетита и грипа.

У потрази за средствима која ће одржати вашу лепоту не занемарујте ђумбир! Козметичка индустрија одавно га је имплементирала у разне козметичке производе, од крема и пилинга до ружева за усне, посебно оне који повећавају волумен.

У кућној радиности свакако можете додати ђумбир у праху у сваку купку, али и маску за косу, јер је пецкање знак да је циркулација прорадила и да је лековити ђумбир почео да чини своје.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. дец 2012, 01:27) - Aleksandar iz Nemačke [нерегистровани]

da, tačno je, ali i svi ostali začini su zdravi

Apsolutno se slažem, pošto ja već godinu i više dana INTENZIVNO unosim kombinaciju raznih začina u moj organizam, preko hrane.

Bilo da je to atijska ili indijska hrana, svi ti recepti zahtevaju razne začine, što se na kraju ispostavilo kao IZUZETNO BLAGOTVORNO po moje telo i dušu. Sada sam puno otporniji na razne prehlade, bolesti itd itd, a i dosta živahnije se osećam.

Nažalost, Balkanska kuhinja slabo koristi začine, a i oni koji se koriste koriste se vrlo nedovoljno, tj. ne tako često.

Evo šta ja istovremeno UVEK kombinujem, koje začine: indijski kim(ili neki drugi kim, svejedno), kurkuma, đumbir, korijander. Ovu kombinaciju stavljam u sva jela, a čak i pržena jaja ne jedem bez začina.

Ne možete ni zamisliti koliko su pržena jaja ukusnija a i puno zdravija kada se ova četiri začina stave u smesu pre prženja, dakle ja ne govorim o stavljanju začina po završetku prženja nego u samu tečnu smesu kada se jaja polupaju i promešaju u posudi, jer na taj način začini mogu da imaju maksimalni mogući efekat.

Takođe, koristim ponekad i bosiljak, majčinu dušicu, mango začin(samleveno lišće i kora manga) i muskatni oraščić.


Eto, predlažem svima vama da proučite tesktove o ovim začinima preko neta, da se informišete i da POLAKO krenete da u svoju ishranu svakodnevno, ali baš svakodnevno, da koristite ove gore nabrojane začine.


Naravno, postoji period privikavanja, neko će odmah početi sa svim začinima neko će biti oprezniji i malo po malo uključivati sve, nije svako od nas isti niti ima istu toleranciju. Ali verujte mi, kad se jednom priviknete, pitaćete se kako ste mogli da jedete hranu bez začina.


I, na samom kraju, da dodam da NI POD RAZNO ne koristite tzv. začin koji sa začinom nikakve veze nema: VEGETA...ona je vrlo štetna po organizam jer sadrži PREVIŠE soli, i veštačke pojačivače ukusa, koji je poznat pod imenom GLUTAMAT. Glutamat je toliko štetan da o tome ne treba ni trošiti reči.


Hranu više ne solite, ili vrlo vrlo malo, sami začini će učiniti da hrana bude mnogo boljeg ukusa nego ranije, i više apsolutno nema potrebe za solju.