Читај ми!

Погинуо режисер Тео Ангелопулос

Вишеструки освајач награда на Канском фестивалу и један од најугледнијих грчких филмских режисера Тео Ангелопулос погинуо је у саобраћајној несрећи. Редитељ је снимао филм о грчкој дужничкој кризи када га је, док је покушавао да пређе прометну улицу, ударио мотоцикл.

Славни грчки и европски режисер Тео Ангелопулос, добитник готово свих значајних европских награда, погинуо је у Атини где је снимао филм о дужничкој кризи у Грчкој.

Седамдесетседмогодишњи Ангелопулос прелазио је улицу када га је ударио мотоцикл. Он је одмах превезен у болницу, али је преминуо због повреде мозга и унутрашњег крварења.

„Био је усред снимања филмске сцене када га је ударио мотор", изјавио је дежурни полицајац, рекавши да је мотоцикл припадао његовом колеги, такође полицајцу који није био на дужности.

Ангелопулос је познат по филмовима Путујући глумци, Ловци, Александар Велики, Пут у Китеру, Пчелар, Предели у магли, Прекинути корак роде и Одисејев поглед.

За филм Одисејев поглед добио је Гран при жирија на фестивалу у Кану 1995. године, а за Вечност и један дан Златну палму на истом фестивалу 1998. године.

Пријатељ наше земље и Кинотеке 

Ангелопулос је био велики пријатељ и наше земље и Југословенске кинотеке, изјавио је данас Танјугу директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

Зеленовић је истакао да је „Југословенска кинотека, кад год је требало да се догоди нешто значајно и важно у тој институцији, могла да рачуна на његову помоћ".

„Тако је 1995. године, кад је мало ко долазио у нашу земљу, одлучио да свој филм 'Одисејев поглед' снима овде. Он је први добитник Златног печата Југословенске кинотеке", рекао је Зеленовић, истичући да се Ангелопулос први огласио када је почело бомбардовање 1999. године.

Ангелопулос је један од добитника награде „Александар Лифка" коју му је 2006. доделио Фестивал европског фима на Палићу, чији је Зеленовић директор.

„Били смо и у великом личном пријатељству. Последњи пут смо се срели када смо обилазили нову зграду Југословенске кинотеке и он је отворио Центар за дигитализацију у оквиру Архива кинотеке", рекао је Зеленовић.

За Ангелопулоса је то било велико путешествије, јер је био у Португалији, а морао је да се врати одмах у Атину.

„Дошао је само на неколико сати у Београд, што говори о његовој привржености, оданости нашој кући", рекао је Зеленовић.

„Југословенска кинотека чува његове филмове и чуваће их као својеврсну оставштину за будућност, али ће сачувати и успомену на једно велико пријатељство, које нас је све везивало за Теа Ангелопулоса", закључио је Зеленовић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 25. јан 2012, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Vjecnaja pamjat

Vjecnaja pamjat ovom pozrtvovanom coveku i nasem velikom prijatelju!
Bog da mu dusu prosti i neka nadje pocinak u Carstvu Hristovom

Ovde je u Grckoj danas tuzan dan

(среда, 25. јан 2012, 19:44) - Nikola [нерегистровани]

Saučešće

Poslednji pozdrav našem velikom grčkom prijatelju!

(среда, 25. јан 2012, 17:52) - Teorija zavere [нерегистровани]

sve je moguce

ko zna kome je nagazio na zulj sa ovom temom filma...

(среда, 25. јан 2012, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Tako je to u...

danasnje vreme ako ides pesaka. Ni na trotoarima nisi siguran a kamoli na ulicnim prelazima. Da je nesrecnik isao autom ostao bi sigurno ziv. Neka mu je laka crna zemlja,prosta dusa i vecna slava. Moje duboko saucesce rodbini.

(среда, 25. јан 2012, 15:08) - Уметник [нерегистровани]

Туга

Свет је изгубио великог уметника а ми великог пријатеља нашег народа!