Читај ми!

На церемонију доделе награде Цезар неће бити позвани филмски ствараоци оптужени за сексуално насиље

Француска академија за уметност која додељује признање Цезар донела је одлуку да завршној церемонији не могу да присуствују филмски ствараоци оптужени или осуђени за сексуално или сексистичко насиље.

Одлука је донета након контроверзи у вези са француским глумцем Софијаном Бенасером, који је оптужен за вишеструко сексуално насиље, као и за инциденте који су се догодили на додели када је Роману Поланском 2020. године додељен Цезар за најбољу режију.

Уместо да једноставно уклони такву особу из групе квалификованих глумаца, филмских стваралаца, продуцената и уметника, Академија Цезар се одлучила за скроман корак, рекавши да неће дозволити да такви појединци буду позвани на било који од њихових догађаја. Према овим новим смерницама, ако та особа освоји награду Цезар, „никоме неће бити дозвољено да говори у њено име“, наводи организација у саопштењу.

Ова одлука уследила је након недавног скандала око ужег избора Софијана Бенасера, француског глумица који је за улогу у филму Валерије Бруни Тедески Заувек млади, номинован за награду Цезар као глумачка нада. Академија је на крају одлучила да га искључи из ужег избора након што је објављено да полиција истражује тврдње изнете у две оптужбе против њега за силовање и једну за насиље.

Још 2020. године, Академија је била мета оштрих критика када је Роман Полански освојио награду за најбољу режију за филм Официр и шпијун, што је довело до бојкота бројних званица. Ове реакције су биле највећи подстицај да се уведу овако радикалне промене.

„Поштујући жртве (чак и у наводним случајевима оптужбе или недефинисане казне) одлучено је да се не помињу особе које су оптужене или осуђене за дела насиља, посебно сексуалног или сексистичког“, наводи се у саопштењу. Такође, на предстојећој церемонији Цезара неће се појавити „људи за које се тренутно истражују наводи оптужнице за таква дела“.

Из Академије је саопштено да ће разговарати о евентуалним дугорочним променама правила о подобности током гласања које ће се одржати током прве половине 2023.

Француска филмска индустрија је била ноторно млака према покрету #MeToo. Упркос неким напорима које је предводила група 50:50 да се повећа родни паритет на великим фестивалима, као и у филмовима и серијама, неколико високо рангираних француских филмских стваралаца наставило је да ради упркос томе што су оптужени или кажњени. Жерар Депардје, који је оптужен за силовање, је недавни пример. Други је Доминик Бутона, председник Националног одбора за филм (CNC), који је именован и за други мандат на челу овог моћног тела, упркос томе што је оптужен за наводни сексуални напад и чека га суђење.

На 48. додели награде Цезар која ће бити одржана 24. фебруара, америчком редитељу Дејвиду Финчеру ће бити додељена почасна награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво