Читај ми!

„Породиљски мозак“ не да није спорији већ само оптерећенији, а можда и бржи

Tруднички и породиљски мозак и разни слични термини користе се последњих деценија да би се описале маме када делују расејано или заборавно уочи порођаја и убрзо након доласка бебе на свет. Мишљење да је мајчинство само по себи повезано са падом когнитивних способности може бити и погрешно и неправедно према мајкама и њиховом мозгу, поручују неуролози.

Неколико студија које су покушале да истраже да ли мајке заиста пате од губитка памћења током трудноће и у постпорођајном периоду нису успеле да пронађу битне разлике у когнитивним способностима жена које имају децу у поређењу са оним без деце, пише тим научника у чланку објављеном у часопису JAMA Neurology.

Ако питате новопечене маме, чак осам од 10 њих рећи ће да је искусило губитак памћења и магновење који се популарно називају „труднички или породиљски мозак“. Зашто онда студије не откривају оно што толико жена доживљава?

Један од разлога, објашњавају аутори чланка – др Клара Макормак, др Бриџит Л. Калахан и др Џоди Л. Павлуски – може бити мир и тишина лабораторија у којима се изводи већина студија.

Без вриштања деце и дугачког списка задатака које треба обавити пред њима, размишљање постаје лакше и маме раде једнако добро као и жене без деце.

Други могући разлог је да „породиљски мозак“ није стваран већ да људи само брзо доносе суд о некоме. Једноставну грешку често преоптерећене и неиспаване маме друштво одмах означава као „породиљски мозак“ јер очекује да ће когнитивне способности жена опасти након рођења деце.

Можда су и жене научиле да користе такве изразе да би се избориле са новонасталим улогама које мајчинство доноси.

Насмејати се и грешку оправдати „породиљским мозгом“ може бити вапај за помоћ од стране мајки које не осећају подршку околине или друштва. 

Коначно, студије можда неће открити оно што толико жена доживљава јер научници можда упорно постављају погрешна питања.

У покушају да пронађу наводни губитак можданих функција које жене могу искусити након рађања деце, можда не успевају да уоче адаптацију и промене облика неуронских веза које се праве у мозгу жена како би их припремиле за важне и напорне задатке родитељства.

Када се маме подвргну истраживањима која прецизније опонашају реалност њихових нових околности, оне чак раде боље од жена без деце.

Тестирање мајки у родитељским задацима показало је да су показале веће капацитете за учење и укупно побољшање дугорочне меморије, објашњавају аутори.

Врсте студија која сагледавају колико су сложени, заузети и динамични мозгови нових и будућих мама, имају највећи потенцијал да открију шта се тачно дешава када жене постану мајке, кажу др Макормак, др Калахан и др Павлуски.

Док се то не буде десило, аутори студије саветују да не користимо за себе или друге термине породиљски и труднички мозак и сличне изразе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво