Читај ми!

Шест посебних локалитета источне Србије које морате посетити

Када ме питају шта видети у источној Србији, обично издвајам шест локалитета. За бар један сте сигурно чули, а за два ћете се сигурно питати како то откривате тек сада. Кренимо од оних мање познатих, а прелепих.

Источна Србија је по својој природи посебна и другачија од остатка Србије. Као неко ко је тамо рођен, од малих ногу сам упознао локалитете које нисам сматрао посебно занимљивим, док нисам на својим путовањима обишао добар део Србије, региона и Европе.

Сада слободно могу да кажем да је источна Србија небрушени дијамант, природа са много потенцијала која тек хвата туристички замах.

Планина Велики Крш

Планински венац који невероватно подсећа на разгледнице из Швајцарске, до пре неколико година био је у сенци планине Стол. Ипак, захваљујући локалним планинарским екипама из Бора које су уредиле пешачке стазе, Велики Крш је доспео на листу планина са изузетним погледом. 

Одмах морам рећи да одлазак на овај локалитет није лаганог комерцијалног типа, већ спада у категорију средње тешких планинарских акција. Од ове године, Велики Крш је високо на листи приоритета и самог Планинарског друштва Србије.

Стаза иде од превоја Врац и постепено се пење на гребен Великог Крша, након чега силази у Царево Село. Сама стаза је дуга осам километара и спада у ред умерено тешких. Доста је стена које су помало и клизаве, па се препоручују дубоке ципеле са квалитетнијим ђоном.

Мокрањске стене

Налазе се у близини села Мокрање, на око 10 километара од Неготина. Стене, заправо, формирају водопад који се налази пред крај кањона Сиколске реке. Водопад формира мало језеро, посебно атрактивно лети. Осим прелепог водопада, Мокрањске стене представљају и посебан археолошки локалитет.

Прилаз није могућ колима, јер постоји само стари колски пут, тако да обилазак ове локације више „вуче” на авантуризам него на комерцијални обилазак, што је прави изазов ако сте љубитељ природе. 

Дефинитивно мање познат локалитет који је лепо обићи у пакету са Рајачким пимницама и Неготином. Сигуран сам да ће у наредном периоду Мокрањске стене бити посећеније.

Водопад Бледерије

Да допунимо листу још једним водопадом, који је све популарнији, како би макар мало растеретили остале локалитете попут Лисина, јер источна Србија итекако има шта да понуди.

Локалитет Бледерије се налази на пола пута између Кладова и Неготина и обухвата четири врела, језерце, врелску пећину Соколовицу, кречњачку клисурицу и слапове. Сам водопад је висине око седам метара, ушушкан у крошње дрвећа, многима ће бити асоцијација на југоисточну Азију. Бледерија је проглашена спомеником природе.

Мештани кажу да је овде најбоље доћи у пролеће или лето. Како год, за разлику од осталих у Србији, водопад Бледерије никада не пресушује. Туристичка организација Кладова обећава унапређење инфраструктуре и сигнализације за туристе. Бледерију обавезно сачувајте у своју Гугл мапу. 

Крупајско врело

Локалитет који је свој туристички бум доживео у протекле две године, већ је познат многима, али итекако je вредан помена. Грешка коју туристи праве је обилазак у пакету са водопадом Лисине, а заправо je пут из правца Лисина један од најлошијих локалних путева у Србији. Крупајском врелу морате прићи са северне стране, а за сâм обилазак биће вам довољно два сата, у пакету са ручком, посебно ако сте љубитељ речне пастрмке. 

Крупајско врело, за разлику од других водених атракција, није за купање јер је вода на самом извору нереално хладна чак и у сред лета. Али боја је нешто посебно и разлог због кога се овај локалитет обилази. 

Борско језеро

Вештачко језеро у подножју планине Црни Врх, по много чему подсећа на планинска језера западне Европе. Борско језеро је настало вештачком акумулацијом за потребе индустријских постројења РТБ-а у Бору.

Не могу да вам опишем колико то језеро значи Боранима. Због свог назива повлачи погрешне асоцијације да је реч о индустријској загађеној води, а заправо је једно од најчистијих језера Србије, у коме се без проблема можете купати од јуна до септембра. 

Иако на самом језеру постоји велики камп за возила или шатора туриста, нажалост ништа друго нема туристичку вишедеценијску константу. Угоститељство није најсјајнија страна, па туристи често морају отићи до Бора како би појели кувано јело.

То је и једина мана ове прелепе природе. Иако постоји хотел, тренутно је у специфичном статусу јер га је купио „Зи Ђин”, у пакету са РТБ-ом Бор, а Кинези за сада не показују посебне намере да оживе борски туризам.

Лазарев кањон

Ако бих морао да одаберем тачку која представља највећу дивљину источне Србије, то би била средина Лазаревог кањона. Кроз кањон није лако проћи, што због растиња, што због великог броја змија у летњем периоду, али оно што туристе привлачи је мирнији део кањона окренут ка селу Злот, где се налази и чувена Злотска (Лазарева) пећина и неколико фантастичних видиковаца. 

У најужем делу овај кањон достиже ширину од само три-четири метра, а дубина је фасцинантних 500 метара. Представља заштићено природно добро прве категорије. 

Од прошле године у рад је пробно пуштен и зип-лајн преко кањона који ће у наредним сезонама представљати посебну атракцију.

Смештај и угоститељство су, за сада, овде на ниским гранама. Ресторан код Злотске пећине ради само у центру летње сезоне, а у широј околини само се неколико домаћинстава бави еко-туризмом.

Свакако је Лазарев кањон одлична опција за једнодневни излет или за комбиновање са Борским језером и Великим Кршем, уколико издвојите већи број дана. 

За крај

Туристички путеви нас углавном воде на југ или запад земље, док источна Србија остаје најмање истражена. Ако мало боље погледате рељефну карту, видећете да добар део источне Србије, као целина, представља западну границу низије која се простире на северозапад до Карпата. Сигуран сам да је управо та игра природе пресудила да источну Србију обликује на неки посебан начин.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. феб 2021, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

Прелеп исток Србије

Овај део Србије је заиста прелеп.За праве авантуристе препоручујем смештај у планинарском дому на планини Стол. Наравно, уз обавезан успон на Стол и Велики Крш, који је јако близу. Топла препорука је и шетнја Дубашницом, поглед са неког од видиковаца над импресивним Лазаревим кањоном и обилазак Лазареве пећине.

(уторак, 16. феб 2021, 20:03) - Dragi [нерегистровани]

ISTOCNA SRBIJA

Dobro je da se prica i o predelima van Beograda, Kopaonika i Zlatibora. Istocna Srbija je prica za sebe, toliko interesantnih lokacija ima, koliko ih nabrojali, bojim se da ce neka neopravdano biti nenabrojana. Dolazeci iz pravca Beograda prva istorijska lokacija je Viminacijum, pa Srebrno jezero, Golubacki grad sa okolinom, Djerdapska klisura sve do Kladova. Putem preko Petrovca, banja Zdrelo, manastir Gornjak, Krupajsko vrelo, vrelo Mlave, Crni vrh, Borsko jezero, Brestovacka banja, Lazareva pecina, Gamzigradska banja, Felix Romuliana, Stol, Veliki krs, Rajkova pecina kod M.Peka itd, itd.Malo li je za ovaj prostor? Ili nam je tudje uvek bolje i lepse?

(уторак, 16. феб 2021, 14:07) - anonymous [нерегистровани]

Источна Србија је прелепа

Били смо на Крупајском врелу овог лета и оно просто одузима дах колико је прелепо. Не треба заборавити ни Виминацијум и Феликс Ромулијану, које обавезно треба посетити, источна Србија је пребогата лепотама и знаменитостима, само је треба истражити.

(уторак, 16. феб 2021, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Istocna Srbija

A dunav ljudi,djerdapska klisura,planina Miroc...

(уторак, 16. феб 2021, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

!?

Veštačko jezero nije znamenitost. A pošto kažeš da si putovao, onda si takve "vodopade" mogao da vidiš u svakom drugom velikom gradskom parku, ne samo na zapadu. Doduše, veštački su, ali za instagram je to svejedno... Nije problem što ti kažeš da tu postoji nekakav turistički potencijal. Ali ne bi trebalo da i veruješ u to, naprosto zato što to nije tačno.

(уторак, 16. феб 2021, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Лепоте исторне Србије

Најлепши део Србије јесте њен источни део. Једна од лепота је и Дубашница недалеко од Бора.