Читај ми!

Детлићи направили шпајз у димњаку, ускладиштили више од 300 килограма жирева

Стручњак за контролу штеточина Ник Кастро остао је без речи када је, покушавајући да истреби црве у једној калифорнијској кући, набасао на шпајз од птица, а жиреви почели да испадају из зида спаваће собе.

„Невероватно“, написао је Кастро на Фејсбуку уз фотографије хиљада жирева које је открио иза зида куће у Санта Рози у Калифорнији.

Жирева је било толико да је до врха напунио осам великих кеса за ђубре које су на ваги показале више од 300 килограма.

Шпајз су направили детлићи који скупљају жиреве и веома су предани томе. Није чудно да у ситним рупама које избуше у мртвим пањевима и осушеним стаблима ускладиште хиљаде жирева.

„Инстинкт за складиштењем је прилично јак код њих“, објашњава др Ангела Бриерли са Универзитета Олд доминион. 

У овом случају чини се да су детлићи открили пукотине у дрвној конструкцији крова и почели у њих да гурају жиреве који су упадали у димњак. Пошто су жиреви пропадали кроз пукотину, детлићи нису могли да им приступе, па су наставили да пуне пукотину.

„Никада нисам видео ништа слично“, написао је Ник Кастро.

Генерацијама детлића некада је потребно и до 100 година да избуше веће дрвеће са 50.000 рупа за жиреве. Породице ових детлића могу да имају до седам мужјака и четири женке и заједнички подижу младе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво