Читај ми!

Играј за природу – уз игру до бриге за животну средину

Промоција новог регионалног едукативног програма за децу „Гео чувари – Играј за природу“, који АртЛинк, уметничка асоцијација у сарадњи са компанијом „Митсубиши“ спроводи у пет градова у региону у у сарадњи са амбасадама Јапана.

У београдској основној школи „Владислав Рибникар“, у присуству амбасадора Јапана промовисан је нови едукативни програм у виду игре – Играј за природу у реализацији уметничке асоцијације „АртЛинк“ и корпорације „Митсубиши“.

Иницијатор пројекта Јованка Вишекруна Јанковић, уметнички директор „АртЛинка“, изјавила је да уметници, као ствараоци, имају огромну друштвену одговорност да подстакну позитивне промене у свом непосредном окружењу и друштву у целини. Због тога „АртЛинк“ са својим партнерима поред фестивалског концепта Уметници за природу, осмишљава програме намењене деци као што је овај, регионални који се спроводи у пет градова у региону.

Шеф експертског тима профессор Милош Бањац који је припремио теме и питања објаснио је да је основни циљ ове игрице да најмлађим основцима, ученицима првог и другог разреда,  приближи основне појмове из еклологије и створи свест о потреби чување животне средине.

„Кроз игру, они се упознају са појмом разградње, појмом рециклаже и појмом обновљивих и необновљивих извора енергије. Научиће да предмети и ствари од пластике и стакла бачени у природу у њој остају као ђубре стотинама, па и хиљадама година. Такође, научиће да се њиховим прикупљањем или раздвајањем пре бацања, они могу поново користити – што истовремено доприноси и чистијијој околини и смањењу коришћења природних ресурса за њихову производњу. Коначно, научиће да су сунце, ветар и вода обновљиви извори енергије, а да су нафта, гас и угаљ необновљиви извори енергије и да се њиховим коришћењем загађује животна средина“, објаснио је професор Бањац.

Илустрације и дизајн осмислио је креативни тим „АртЛинка“, уметници Јакша Влаховић, Марија Докмановић и Ана Мари Бањац.

Промоцији игре присуствовао је амбасадор Јапана у Србији, Њ.Е. Такахито Кацумата који је победницима игре уручио награде.

„Мислим да је веома важно препознати да су еколошки проблеми блиски свима нама кроз образовање у раном детињству. Надам се да ће кроз ову радионицу о очувању животне средине коју 'Митсубиши' корпорација заједно са 'АртЛинком', деца у Србији постати свесна да својим деловањем могу да унапреде очување животне средине. Ове године се навршава 140 година од пријатељства започетог 1882. године разменом писама између јапанског цара Меиђија и српског краља Милана Обреновића. У овој незаборавној години са задовољством присуствујем реализацији радионице корисне за едукацију о очувању животне средине. Желели бисмо да подржимо и очекујемо способност деце да уче како бисмо наредну прекретницу прославили у бољем окружењу“, истакао је јапански амбасадор.

На питање о пословању и активностима корпорације „Митсубиши“ у вези са зеленом економијом и питањима заштите животне средине у региону, директор компаније у Београду, г. Јано Такамаша наводи да је „Митсубиши“ корпорација која настоји да обезбеди оптимална решења за друштвене потребе.

„Што се тиче зелене економије и питања заштите животне средине, корпорација је успоставила нове циљеве смањења емисија гасова стаклене баште и смернице за улагања у оквиру своје мапе пута ка друштву неутралног угљеника, објављеном у октобру прошле године и планира да уложи два трилиона ЈПИ и да до 2030. године преполови емисију гасова са ефектом стаклене баште и да створимо ланце снабдевања за изворе енергије следеће генерације. Наша активност на овом курсу укључује пројекте као што су изградња ветроелектрана на мору, улагања у технологију за хватање угљеника, итд. Пошто корпорација 'Митсубиши' верује у стварање вредности међу људима, баш као што је овај пројекат у основној школи 'Владислав Рибникар' који ће бити имплементиран и у региону, једнако важан као и стварање вредности у пословању за постизање угљенично неутралног друштва, 'Митсубиши' је укључен у широк спектар активности како би помогао да се повећа свест и разумевање за очување животне средине кроз пројекте широм света, као што је конзервација коралних гребена на пројектима у Јапану, Сејшелима и Аустралији, као и пројектима обнове тропских шума у ​​Малезији, Бразилу и Кенији“, објаснио је Такамаша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво